Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Jelentősen apadt a reálbér

Egy százalékkal kevesebb volt az átlagkereset a megyében az első negyedévben, mint egy esztendővel korábban, miközben az infláció meghaladta a 8 százalékot.

A Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága a héten tette közzé legfrissebb tájékoztatóját, amely az idei első negyedév folyamatait mutatja be. Kiderül belőle többek között, hogy a kormányzati megszorítások apasztották a megyeiek pénztárcáját. A nettó átlagkereset összege 106 ezer forintot tett ki, ami 1,1 százalékkal marad el a 2006 azonos időszakában regisztrált értéktől.

Az infláció idén január–márciusban meghaladta a 8 százalékot, így a reálkeresetek mintegy 9 százalékkal csökkentek.

A változás elsősorban a béreket terhelő járulékok emelkedése miatt következett be, amit mutat, hogy a bruttó fizetések ugyanekkor 4,3 százalékkal 168 ezer forintra nőttek. A szellemi foglalkozásúak havi bruttó 231 ezer, a fizikaiak 128 ezer forintot kaptak.

Pozitív hír ellenben, hogy a foglalkoztatási hivatal adatai szerint március végén a tavalyinál 17 százalékkal kevesebb, 9210 munkanélkülit tartottak nyilván megyénkben. Összesen 2174 bejelentett állás maradt betöltetlen, így egy helyre négy álláskereső jutott.

Az elemzés egyébként vegyes megállapításokkal teli. Örömre ad okot, hogy – feltehetőleg az eddigi legenyhébb télnek is köszönhetően – az építőipari cégek 9,8 milliárd forint értékű munkát, a 2006-osnál egyhatoddal többet végeztek el. A lendület azóta valószínűleg alábbhagyott, amire a statisztikusok abból következtetnek, hogy a megkötött szerződésállomány értéke 40 százalékos elmaradásban volt a harmadik hónap végén az egy évvel azelőttihez képest. Jól startoltak az esztendő elején az ipari vállalkozások is. Márciusig az egy évvel korábbinál 11,9 százalékkal nagyobb, 595 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. A belföldi értékesítés csaknem egyötödével visszaesett, az export viszont ugyanekkora mértékben nőtt.

Hasonló a helyzet az idegenforgalomban. A turisták a tavalyinál többet, átlagosan 2,2 éjszakát időztek a megyei szálláshelyeken. A baj csak az, hogy 6 százalékkal kevesebben érkeztek.

Gyorsult a népességfogyás

Az első negyedévben kedvezőtlenül alakult a népmozgalmi statisztika a megyében. Az előző évihez viszonyítva 14,1 százalékkal többen haltak meg és kismértékben kevesebben születtek. A természetes népességfogyás üteme így felgyorsult.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel… Tovább olvasom