Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Jelentős jövedékiadó-bevétel

Kiválóan teljesített a győri regionális jövedéki központ, az elmúlt évben 14,2 milliárd forint adóbevétellel gyarapították az állami költségvetést. A bírságok összege duplájára, az adóellenőrzésekből adódó fizetési kötelezettségek közel négyszeresére növekedtek.
A napokban tartotta évértékelő értekezletét a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Jövedéki Központja. A szervezet parancsnoka, Geiszbühl Róbert százados elmondta, 2006-ban 14,2 milliárd forint adóbevételt könyveltek el, amely 1,6 milliárd forinttal haladta meg az előirányzott tervet.
– Ez elsősorban az alkoholtermék-adóraktárak forgalomnövekedéséből adódó többletbefizetésnek köszönhető. Másodsorban jelentősen nőtt a szerv bevételi, adó-ellenőrzési és kockázatelemzési szakterületeinek hatékonysága is. Mindennek köszönhetően a bírságok összege duplájára, az adóellenőrzésekből adódó fizetési kötelezettségek közel négyszeresére növekedtek – emelte ki Geiszbühl Róbert.
A parancsnok elmondta, hogy a jövedéki alanyok adózási morálja a régióban jónak mondható, ugyanakkor továbbra is rendszeresek a fiktív földterületek utáni jövedékiadó-visszaigénylések, hibás bevallások

és a túligénylések.
A központ tavaly a régióban található 18 adóalany 95 százalékát ellenőrizte, 9 gazdálkodónál állapítottak meg különböző adózással összefüggő hiányosságokat.
– Múlt évben tovább csökkent az egyszerűsített boradóraktárak száma, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az engedéllyel rendelkezők nagy része idős ember, akik korukra tekintettel adják vissza engedélyeiket – jegyezte meg a jövedéki központ vezetője.
A központ jó kapcsolatot ápol a társszervekkel – az elmúlt évben számos közös ellenőrzést végeztek az APEH-hel –, amelyeket ebben az évben tovább erősítenek. A parancsnok beszámolójából megtudtuk, hogy ez évben a tervezett bevételek teljesítése mellett fő céljuk az adóellenőrzések számának és hatékonyságának további növelése az adózási fegyelem fenntartása és erősítése érdekében.
A Kisalföld rövid értékelésre kérte fel a VPOP nyugat-dunántúli regionális parancsnokságának helyettes vezetőjét, Fekete Attila őrnagyot.
– A regionális jövedéki központ az elmúlt évben is kiváló munkát végzett, amit bizonyít, hogy a jövedékiadó-bevételeket túlteljesítették, ezzel a legfontosabb feladatukat hajtották végre. De ez csak az egyik tényező. Ugyancsak fontos, hogy azokat a bevételeket is teljesítették, amiket az adóalanyok nem kívántak befizetni. Tulajdonképpen az adófizetés elkerülését, illetve a jogosulatlan visszatérítéseket próbáljuk megakadályozni – nyilatkozta Fekete Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát módosítva lettek művészek

A színházi és a zenei életben Szegeden is sok olyan népszerű művész dolgozik, aki eredetileg egészen… Tovább olvasom