Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Jelentés a színházból: Álarc nélkül

Garantálom, nem fogják megbánni, ha fellátogatnak a Kisfaludy Terembe megnézni az Esti próbát! Kiss Csabának gratulálhatunk. Néhány film elkísér minket az életünkben. Mert jókor láttuk?

Vagy mert akkoriban még kisebb volt a konkurencia? Valószínűleg inkább azért, mert sikerült az alkotónak egy mitologikus történetet egyedi módon elmesélnie. Fellini „Országúton"-jában például nő és férfi örök vonzódását mutatta be, melyről már sok szép verset írtak, meg rideg taszítását, amiről nem szoktak dalokat zengeni. Olyankor odébbáll az ember.

Kiss Csaba, aki szerzőként és rendezőként is jegyzi az előadást, hazai pályán játszik, jól ismeri a színházi világot. Még jobban az öltözők semmihez nem hasonlítható légkörét. A kis teret, ahol felerősödnek az indulatok, és nagyobb hangsúlyt kap egy intim gesztus. Esetünkben egy fogatlan oroszlán, Doráti György érdemes művész barlangjáról van szó. Ide téved be egy gyanútlan lény, egy lelkes főiskolás lány, Konkoly Zsuzsa, mert az a megtiszteltetés érte, hogy együtt próbálhat a férfivel.

A régi görög teátrumokban personát viseltek a színészek, hogy a szereplő lelkiállapotát a nézőknek ez is kifejezze. Az öltözőben a próba során még az egyébként meglevő álarcok is lekerülnek. Gáti Oszkár az öregedés fanyar bölcsességét és megkeseredettségét, nyers szókimondását és hódítani vágyását, szeretetéhségét és fennhéjázását is megrázó őszinteséggel mutatja meg. Parti Nóra méltó partnere. Végig figyelni kell rá, alakításáról annyit: jobb, mint a filmbeli kissé bugyuta Gelsomina.
Tanulni vágyón jön a lány a darab elején, hogy a végén nőként távozzék. De a felnőttség leckéit mi, nézők is átismételjük velük. S talán jobban tudunk szeretni egy kicsit, mikor kijövünk az előadásról.

Iván Csaba

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Amazonas kincse (The Rundown)

Travis régész és kalandor szeretne lenni, és ezért az indiánok rég elveszett kincsét, az El Gatót… Tovább olvasom