Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Jegyáremelés és elbocsátás

a Soproni Múzeumnál

A Soproni Múzeumban emelkednek a jegyárak, és megszqnik két éjjeli és egy nappali portás státusa a megszorító intézkedések nyomán. A nagycenki múzeumnál is költségcsökkenés következik.
A dolgozói státusokat és a belépők árait is érinti a Soproni Múzeumnál az intézményeket sújtó racionalizálási program. – A megye múzeumait sújtó megszorításokat a kormány intézkedései tették szükségessé – mondta el a Kisalföldnek a Soproni Múzeummal kapcsolatban a fenntartó megyei önkormányzat alelnöke, Firtl Mátyás.

– Az elvonások a megyei múzeumi szervezetnek egységesen jelentenek tízszázalékos csökkentést, ami a Soproni Múzeum esetében nem haladja meg az 5–6 százalékot. Az előírt fenntartói támogatás – mint eddig is – az alkalmazotti járulékok és a fenntartás költségeinek 97 százalékát fedezik. Egyéb rendezvényeihez, programjaihoz a szükséges pénzt a múzeum – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – pályázati forrásokból biztosítja, amihez a fenntartó megyei önkormányzat a szükséges önrészt minden esetben biztosította és a jövőben is biztosítja.
A dolgozókat is érintik az intézkedések, de a szakmai tevékenység nem sérül. – Olyan státusok szqnnek meg, amelyek bármely intézménynél egy tisztességes átszervezéssel megvalósíthatók – tette hozzá az alelnök. – Két éjszakai és egy nappali portás státusa szqnik meg, illetve gyesen lévő alkalmazott státusára helyettesítőt nem alkalmaznak. A megszorító intézkedések miatt a Soproni Múzeum tíz százalékkal emeli a jegyárait és a múzeumi szolgáltatások is drágulnak.
Szakalkalmazottként huszonnégy fő dolgozik a Soproni Múzeumban, továbbá huszonhat teremőr. A gyqjteményt tavaly 120.479-en látogatták. A leglátogatottabb létesítmény a Tqztorony volt.
– A nagycenki múzeum léte nincs veszélyben, fel sem merült a bezárás gondolata – hangsúlyozta Firtl Mátyás. – A megszorítások miatt azonban elkerülhetetlen a költségcsökkentés. A központi költségvetésből egyre kevesebb pénz jut intézményeink fenntartására. Az elmúlt időszakban több száz levelet kaptam, amelyben a múzeum sorsáról érdeklődnek. Nekik is azt válaszoltam: kényszermegoldást kellett hoznunk. Az emlékkiállítás közérdekq muzeális kiállítássá való átsorolása semmilyen visszalépést nem jelent a látogatók szempontjából; továbbra is ugyanaz a kiállítás, ugyanabban a nyitvatartási időben látogatható és a szakmaiság továbbra is biztosított. Ugyanakkor a látogatottságon lehetne emelni. Tavaly mintegy 8000 fizető vendég volt, akik mellett 14.370 kedvezményes és 12.464 ingyenes látogatói jegy kelt el. Át kell gondolni a kedvezmények körét is, így növelve a bevételeket. A megyei önkormányzat felajánlotta az országos központnak, vegye át a múzeumot, ám ezzel a lehetőséggel nem éltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom