Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Javuló inflációs várakozások

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a következő hetekben publikálandó fontosabb gazdasági adatok aligha javítják a hangulatot a magyar piacokon. Az MTI-hez pénteken eljuttatott felmérés alapján a júniusi folyó fizetésimérleg-hiány a konszenzus szerint 371 millió euró.
Ez az első félévre 1,773 milliárdos deficitet jelentene, szemben az előző év azonos időszakában mért 1,007 milliárddal. Az MNB az adatot augusztus elején hozza nyilvánosságra.
Az államháztartás hiánya júliusban a várakozás szerint 55 milliárd forinttal 556 milliárd forintra, azaz az eredeti előirányzat 110 százalékára nő. Az augusztus 7-én megjelenő ipari termelési adat várhatóan az első félévre mindössze egyszázalékos éves kiigazítatlan növekedést mutat majd. A júliusi inflációs adatot 4,8 vagy 4,9 százalékra várják, ami azt jelenti, hogy az infláció nem csökken tovább.
Az átlagos várakozás szerint augusztus végéig a forint a jelenlegi 245 körüli euró – forint árfolyamon stabilizálódik, nem várható, hogy visszagyengül az elmúlt hetekben kialakult 253 forint körüli mélypontra.
A Reuters júliusi elemzői felmérésében január óta először javultak az inflációs várakozások. A piac ismét hisz abban, hogy teljesülhet a jegybank ez év végi 5,5 százalékos inflációs prognózisa. Ennek következtében lejjebb kerültek a jövő év végére szóló előrejelzések is, bár a piaci konszenzus még így is meghaladja a jegybank és a kormányzat által közös, 4,5 százalékos inflációs célkitűzést.

A várakozásokon javított a meglepetésszerűen alacsony, 4,8 százalékos júniusi inflációs adat. Kedvezően értékelték a piacok a jegybank és a kormányzat közt létrejött megállapodást a középtávú gazdasági stratégiáról.

Az elemzői konszenzus szerint júliusban a júniusi szinten, vagy enyhén afelett marad az infláció. Decemberre 5,37 százalékra emelkedik vissza, de ez 41 bázispontos javulást jelent a júniusi várakozás óta, és újra belül van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,5 – 5,5 százalékos célsávján.
Magát az inflációs pályát azonban továbbra sem vélik elérhetőnek az elemzők, bár előrejelzésük kilenc bázisponttal 4,81 százalékra csökkent 2003 decemberére.

A Reuters által megkérdezett elemzők elmondták: az egyensúlyi mutatókra vonatkozó előrejelzések romlottak. Ennek ellenére a kamatemelések már nem folytatódnak, sőt, a jövő év elejére a jegybank visszatérhet korábbi kamatcsökkentő politikájához.
Miután enyhültek az inflációval kapcsolatos aggodalmak, az elemzők túlnyomó része arra számít, hogy a két legutóbbi jegybanki kamatemelést már nem követik újabbak. Az elemzők szerint véget érhet a monetáris szigorítás ciklusa, de nem azonnal. A tíz válaszadó egyöntetűen azt várja, hogy augusztus végéig nem változik a jegybanki kamat. Hat elemző szerint az év végéig sem lesz változás. Erre az időszakra csak egy elemző jósolt kamatemelést, hárman viszont kamatcsökkentést.

A többség szerint legkésőbb a jövő év tavaszára az MNB visszatér korábbi kamatcsökkentési politikájához. Addig azonban a többség várakozása szerint a megszigorodott monetáris politika tovább őrködik az infláció csökkenése felett.
Ezt alátámasztja az is, hogy az inflációs aggodalmak helyébe az utóbbi hetekben egyensúlyi aggodalmak léptek, jelentősen emelve az állampapírhozamok várt szintjét.

A vártnál gyengébb májusi folyó fizetési mérleg és júniusi költségvetési adatok után az elemzők jelentősen emelték előrejelzéseiket a két mérleg hiányára. A fizetési mérleg deficitjére a konszenzus 2002 végére 360 millió euróval 2,67 milliárd euróra nőtt, 2003-ra pedig 480 millió euróval 2,9 milliárd euróra emelkedett.
Az államháztartás idei hiányára az átlagos várakozás 712 milliárd forint, tehát a Pénzügyminisztérium által várt 677 milliárd forintnál is magasabb. A jövő évre a konszenzus 644 milliárd forint.

A 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama az átlagos elemzői várakozás szerint az év végén 9,18 százalék lesz, ami 47 bázisponttal felette van az egy hónapja várt értéknek. A hároméves államkötvény esetében még nagyobb, 53 bázispontos volt a konszenzus emelkedése, ami így 8,62 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencselovagok és családjukra keresők

Köztudott, hogy az ország keleti felében nagy a munkaerő-felesleg. Ezt használta ki a dunakiliti… Tovább olvasom