Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Jávor Benedek: rendezni kell az LMP belső vitáit

Jávor Benedek bízik abban, hogy januárban neki tudnak állni rendezni az LMP belső vitáit.
Jávor Benedek bízik abban, hogy januárban neki tudnak állni rendezni az LMP belső vitáit, ha viszont nem sikerül megoldani a pártot feszítő konfliktusokat, akkor szerinte kérdéses, hogy érdemes-e mesterségesen együtt tartani a pártot - az LMP volt parlamenti frakcióvezetője erről szerdán beszélt a TV2 műsorában.

Jávor Benedek a Mokka című műsorban azt mondta: reméli, a karácsonyi időszak lehetőséget ad arra, hogy mindenki "hátrébb léphessen" azoktól a konfliktusoktól, amelyekbe "belecsúsztak" az elmúlt hetekben, hónapokban, és januárban neki tudnak állni rendezni a vitás kérdéseket. Nézete szerint vannak valóban komoly viták az LMP-ben, amelyeket rendezni kell, hogy együtt tudják folytatni a munkát, és bízik abban, hogy ezt meg is tudják tenni.

Úgy vélte, tisztázni kell a 2014-es kormányváltáshoz való viszonyt, azt, hogy milyen stratégiával tud ehhez hozzájárulni az LMP, és rendet kell tenni számos, a belső működést érintő probléma terén is. Ha ezeket meg tudjuk oldani, akkor az LMP abban a formában, ahogyan most ismerik, a 2014 választásokon aktív szereplője lesz a kormányváltásnak - jelentette ki.

Ugyanakkor azt is megjegyezte: ha nem tudják rendezni a pártot feszítő konfliktusokat, és nem tudnak egy olyan demokratikus működésmódot érvényesíteni a párton belül, amely a kisebbségi vélemények megfogalmazását és képviseletét is lehetővé teszi, "akkor egyben lehet mesterségesen tartani a pártot, de igazából megkérdőjeleződik, hogy érdemes-e ezen dolgozni".

Kérdésre válaszolva jelezte: születhetnek olyan döntések az LMP-n belül, amelyek számára vállalhatatlanok, és akkor ott kell, hogy hagyja a pártot, de azon dolgozik, hogy ez ne következzen be.

Az MTI múlt pénteken számolt be arról, hogy egy birtokába került dokumentum szerint az LMP országos választmánya szerdán felfüggesztette a nyolc országgyűlési és három fővárosi képviselő által alapított Párbeszéd Magyarországért Platform működését.

A platform létrehozását november végén, az LMP kétnapos kongresszusa után kezdeményezte az LMP-n belül az ellenzéki párt nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője, köztük a frakcióvezetői posztról akkor lemondott Jávor Benedek. A kongresszuson a delegáltak 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, amely szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. A döntés után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető és háromból két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea is. Ők mindhárman részt vettek a platform létrehozásában.

Jávor Benedek múlt pénteken az MTI-nek azt mondta, nem tartja megalapozottnak a felfüggesztésről szóló döntést, de az egy világos üzenet arra nézve, hogy a másik oldal "erővel és hatalmi eszközökkel" akarja megakadályozni a platform által kezdeményezett belső vita elindítását.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egy nappal később az MTI-nek azt mondta: az LMP-ben senkinek nem lehet célja, hogy ellehetetlenítse a platformok működését, de meg kell alkotni az ilyen belső csoportok működésének szabályait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: nem volt udvarias dolog a diákoktól otthagyni a minisztert

Rogán Antal szerint nem volt túl udvarias dolog a diákvezetők részéről, hogy megszakították a… Tovább olvasom