Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Javítani kell a vállalkozások tökebefogadási képességét

A magyar kis- és közepes vállalkozások nagy része a sokszor nem eléggé transzparens működés miatt nem kellően felkészült a tőke befogadására - mutat rá a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) közleményében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A kockázati tőke iparág a rendszerváltás óta mintegy 400 vállalat finanszírozási helyzetét javította Magyarországon. Az elmúlt időszakban a válság hatására ugyan némileg csökkent a befektetések mértéke, azonban a banki hitelezések leállásával ismét felértékelődött a kockázati tőke szerepe. Mindezt a lehetőséget azonban csak azok a hazai vállalkozások tudják megfelelően kihasználni, amelyek a transzparens működés mellett a fejlődést és az innovációt helyezik előtérbe - hangsúlyozzák az MKME elemzői.

Hozzáteszik: a régióban a magyarországi cégek iránt is érdeklődő kockázati és magántőke alapok az utóbbi két év során több mint 5 milliárd euró friss tőkét gyűjtöttek, amelyet a közép-kelet- európai régióban fektetnek be. Ez az összegyűjtött és elérhető tőke a gazdaságban tapasztalható forrásnélküliség miatt is felértékeli az alternatív vállalatfinanszírozási lehetőséget nyújtó kockázatitőke-társaságok szerepét, hiszen a hagyományosnak mondott vállalatfinanszírozási formák - mint például a hitel - elapadtak.

A közleményben kiemelik: fontos, hogy a vállalkozások ismerjék a tőkebevonás lehetőségeit, és a kockázati tőke által nyújtott további érték- és versenyképesség-növelő megoldásokat.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület az idén is meghirdeti az "Év Vállalata" díjat, szeptember 29-ig lehet pályázni. A díjjal a hazai vállalkozások figyelmét kívánják felhívni azokra a működési elvekre, amelyek közvetve növelik a cégek versenyképességét, és felkelthetik a befektetők érdeklődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: újabb magyar halott

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett… Tovább olvasom