Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Javaslatok az építőipar megsegítéséhez

A "Biztos kéz" program kidolgozása, a nehéz helyzetbe került úgynevezett PPP-beruházások felülvizsgálata, a lakásfelújításhoz kapcsolódó új kedvezmények bevezetésének - egyebek mellett ilyen javaslatok szerepelnek az építőipar megsegítéséről szóló országgyűlési határozatban, amelyet hétfőn szavaztak meg egyhangúlag a képviselők.

Az előterjesztésben külön pontokba szedték az azonnal, a rövidtávon és a középtávon megvalósítható feladatokat.A határozat szerint az építőipar azért van nehéz helyzetben, mert kevés a megrendelés és a pénzforrás, sok viszont a lánctartozás és a feketén foglalkoztatott munkás ebben a körben, pedig ez az iparág jelentősen hozzájárul a magyarországi GDP-hez és a foglalkoztatás szinten tartásához. Az azonnal, vagyis 3 hónapon belül megvalósítható intézkedések között említik a határozatban, hogy felül kell vizsgálni az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések hatékonyságát, valamint javasolják az ide kapcsolódó pályázatok "optimalizálását".

Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy az értékelésnél figyelembe vennék például azt, mennyi társasági adót fizet a jelentkező a bevétele után, mennyi bért ad az alkalmazottainak, betartja-e a minőségbiztosítási szabályokat. Akiknek tartósan rossz a mérleg szerinti eredménye, azok nem pályázhatnának. A "Biztos kéz" programot múlt héten már bemutatta a kormányfő, a körbetartozásokat próbálnák azzal megfékezni. A magántőke bevonásával elindított úgynevezett PPP-beruházások közül megvizsgálnák azokat, amelyek valamiért akadoznak, és megnéznék azt is, hogyan tudnák javítani olyan cégek likviditását, amelyeknek jelentős állami és önkormányzati megrendeléseik vannak. Az azonnal intézkedések között szerepel még annak vizsgálata, hogy a széndioxid-kvóta értékesítéséből származó bevétel egy részét átcsoportosíthatnák-e a Panel Programra. A határozatban javasolják a kormánynak, hogy a lakásfelújításhoz kapcsolódó áfát csökkentsék átmenetileg 5 százalékra vagy pedig a felújítási költség egy részét, körülbelül 30-35 százalékát, vissza lehessen igényelni az szja-ból. Műemlékek felújításánál állandó áfa-kedvezményt javasolnak.

A rövidtávú, vagyis év végéig megvalósítható javaslatok között említik, hogy vezessenek be egységes költségvetés-készítő rendszert, amelyben az építési ajánlatokat műszaki és tartalmi szempontból is össze tudnák vetni. Megvizsgálnák annak jogi lehetőségét is, hogyan tudnák korlátozni indokolt esetben a lánctartozást generáló magán- és jogi személyeket. A középtávú, 2010 végéig megvalósítható tervek között szerepel például az, hogy építőipari tevékenységet csak olyan vállalkozás folytathatna, amelynek szakmai regisztrációja van. Az országgyűlési határozatra 364 képviselő szavazott igennel, "nem" szavazat és tartózkodás nem volt. Az előterjesztést 2 MSZP-s, 2 fideszes, egy szabaddemokrata és egy MDF-es képviselő jegyzi.

Olvasóink írták

 • 3. AHA. 2009. május 05. 11:08
  „Rosszul fejezték ki magukat! Nem megsegíteni akarják,hanem még jobban tönkretenni.Tudjuk,hogy náluk minden fordítva történik.”
 • 2. jirzi1 2009. május 05. 09:01
  „Teljesen igazad van.Még hozzátenném hogy esetleg normális adózás kidolgozásárra is lenne szükség ,mert ezt senki nem fizeti be és marad a minimállbéres bejelentés amiből az állam nem sokat keres.Ha bejelentik azt is .”
 • 1. Goldmund 2009. május 04. 21:12
  „"megnéznék azt is, hogyan tudnák javítani olyan cégek likviditását, amelyeknek jelentős állami és önkormányzati megrendeléseik vannak"

  Elárulom a nagy titkot! Az államnak és az önkormányzatnak is ki kéne fizetnie a végzett munkát a cégek részére. Nem pedig mondvacsinált minőségi kifogások miatt a végtelenségig halogatni a fizetést - ami miatt a vállalkozó nem tud fizetni az alvállalkozóinak és szépen mindenki becsődöl.

  Az építőipar élénkítésére is rögtön mondok egy jó tippet: nem kéne megszüntetni a szocpolt, így több fiatal pár venne (elsősorban új építésű) lakást.

  Ugye milyen hatalmas ötletek? Nem csoda, hogy a sok-sok kormánytagnak, szakértőnek, minden rendű és rangú okostojásnak nem jutottak eszébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárnyal a BUX

Régóta nem járt ilyen magasan a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 5,73 százalékos… Tovább olvasom