Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Javaslat az ügyeleti időről

Budapest MTI Az egészségügyi tárca benyújtotta a parlamenthez azt a törvénytervezetet, amely az egészségügyben dolgozók munkaidejét szabályozza – mondta el Horváth Ágnes tárcavezető pénteken.
A szabályozás értelmében az ügyelet teljes időtartama munkaidőnek minősül. Többek közt ez teremti meg az összhangot a magyar jog és az európai bírósági ítéletek között. A törvénytervezet meghatározza az egészségügyi dolgozó számára naptári évenként elrendelhető ügyelet mértékét. Megtartva az önként vállalt többletmunkavégzésre vonatkozó szabályokat, a tervezet megfogalmazza, hogy külön, írásba foglalt megállapodás alapján az alkalmazott egészségügyi dolgozó többletmunkát vállalhat, amelynek mértéke továbbra sem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 12 órát. Ha azonban a többletmunka kizárólag egészségügyi ügyelet ellátására irányul, akkor a többletmunka mértéke nem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 24 órát.
A szaktárca vezetője kérdésre válaszolva elmondta: a jogszabály szerint a pihenőidőt kötelező kiadni.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke reagálásában elmondta: az ügyeleti idő kérdését nem lehet többletforrás és plusz dolgozói létszám nélkül megoldani. Az ügyeletben töltött időt a túlmunka szabályai szerint kell fizetni, a jogszabály azonban e teljes munkaidőt az átlagos órabérnél alacsonyabb (70–80–90 százalékos) díjjal akarja honorálni. A készenléti ügyelet kérdésének pedig szakmai döntéseken kellene nyugodnia – mondta. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek valóra vált az álma

A Szegedi Kortárs Balett legfiatalabb táncosnője, Szarvas Krisztina nem tudja elképzelni, hogy… Tovább olvasom