Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Javaslat az építőipar kifehérítésére

A kormány szándéka az építőiparban dolgozó munkavállalók jogbiztonságának megteremtése.

Nem engedhető meg, hogy a közpénzeket felhasználó vállalkozások feketén foglalkoztassák munkásaikat, illetve ne fizessék ki megfelelően teljesítő alvállalkozóikat – mondta Kolber István fejlesztési miniszter.
A kormány eltökélt szándéka a szürkegazdaság kifehérítése és az építőiparban dolgozó munkavállalók és kisvállalkozások jogbiztonságának megteremtése. Ennek érdekében tervezik szigorítani többek között a közbeszerzések nyerteseinek munkajogi és alvállalkozói ellenőrzését - hangsúlyozta Kolber István az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetséggel (ÉVOSZ) folytatott megbeszélésen.

A szakma örömmel veszi az ellenőrzéseket, hiszen az hozzájárul az építőipar megtisztulásához, ám az ellenőrzéseknek nem a mennyiségét, hanem a hatékonyságát kellene fokozni - reagált Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke.

Két héten belül leteszik a kormány asztalára az úgynevezett bértarifa javaslatot, amely a minimálbér regionális és szakmánkénti megkülönböztetését tenné lehetővé - jelezte az ÉVOSZ. A jogbiztonság erősítése érdekében az építőiparban elterjedt „körbetartozás" jelenségének felszámolására javaslattervet készítenek és azt a hónap végéig megküldik a fejlesztési miniszternek.

A második nemzeti fejlesztési terv révén a felhasználható uniós és magyar fejlesztési pénzek a mai többszörösére fognak növekedni és ez az építőipart is komoly kihívások elé állítja - fűzte hozzá Kolber.

Csak nézelődnek...

Ezeregyszáz építkezésen dolgozó munkás közül mindössze kilencről sikerült bebizonyítani, hogy feketén foglalkozatták - jelentette be hétfőn az APEH egy április 27-én végzett  ellenőrzés tapasztalataira hivatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fénnyel írták a fesztivált

Véget ért a Fényírók Fesztiválja. A programsorozaton öt ország húsz városában voltak rendezvéynek. Tovább olvasom