Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Játékmustra

Gáztűzhelyeket, különféle elektromos berendezéseket és gyermekjátékok bizonyos fajtáit ellenőrizte nemrégiben a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség. A tapasztalatok megszívlelendők.
Az elektromos készülékek széles skálájából ezúttal főleg a rádiók, televíziók, sütők, fűtőberendezések, porszívók kerültek a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőreinek látókörébe.

Mennyi a garancia ?

Viszonylag sűrűn előfordul, hogy a termékek kísérőiratai nem tartalmazzák a forgalomba hozatalhoz szükséges CE-jelölést. Van, ahol ez alól (és hogy jótállási, kezelési-használati útmutatót adjanak) úgy igyekeznek kibújni, hogy az árucikkeket „ használt " felirattal értékesítik, noha nyilvánvalóan új készülékekről van szó. Másutt például külföldi lomtalanításból származó televíziót adtak „ kedvezményes áru " felirattal.
Gyakori, hogy az áruhoz nincs magyar nyelvű útmutató, vagy ha van, az annyira silány, hogy annak alapján bizony a szóban forgó készülék kezelhetetlen.
A jótállás terén állandó és folyamatos változást tapasztalnak az ellenőrök. Üzletpolitikai okokkal magyarázható, hogy a jogszabályban előírt 12 hónapnál többet vállalnak. Az esetek többségében azonban megtévesztő az ígért többletgarancia, más, amit a reklámokban közölnek, s megint más, ami a jótállási jegyen szerepel (12 hónapon túl már korlátozásokkal). Előfordul, hogy a gyártó (importáló) az útmutatóban több nyelven, magyarul is 24 hónap jótállást vállal, a jótállási jegyen viszont már csak 12 hónap szerepel, téves fordításra hivatkozva.

A gáztűzhellyel nincs gáz

Egy másik témavizsgálatba a gáztűzhelyek kerültek. Tizenkilenc helyen jártak az ellenőrök, túlnyomórészt kedvező tapasztalatokkal. A megye üzleteiben 12-féle márkájú gáztűzhelyből lehet válogatni. Mindegyik tűzhely felszerelt égésbiztosítóval. Gond inkább a külön forgalmazott gázbekötő tömlőkkel akad, pontosabban azok tájékoztató címkézésével, tájékoztatójával. A legtöbb üzletben csak gáztűzhely kapható, külön bekötőtömlő nem.

Karika kell, nem kampó

Jön a szünidő, ilyenkor különösen kelendők azok a játékok, amelyek szabadban (vagy akár szobában) felszerelhetők, s biztonságosan el kell bírniuk a gyerekek súlyát. Hinták, mérleghinták, csúszdák, mászókák, gyűrűk, trapézok, mászókötelek tartoznak ebbe a csoportba. Az összesen 14 ellenőrzött üzlet közül csupán négyben nem kellett valamilyen eljárást kezdeményezniük.
A legtöbb kifogás amiatt volt, hogy az importált játékokhoz nincs magyar nyelvű vásárlási tájékoztató vagy kezelési útmutató. Hogy mennyire fontos a pontos tájékoztató, említhetünk egy spanyol gyártmányú hintát. A német nyelvű útmutatóban az áll, hogy a hinta 12 éves korig használható, és 35 hónaposnál kisebb gyermek csak speciális gyermeküléssel ülhet bele. Magyarra fordítva ez úgy hangzik: a játék 12 éves kor felett ajánlott!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárnyitány a Széchenyi téren

Szombaton egész napos bulival köszönti a Győr TV a nyarat a győri Széchenyi téren. A látványosnak… Tovább olvasom