Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Járvány: nő az influenzaszerű megbetegedések száma az országban

Egyes országokban eltérő ütemben, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában.
Egyes országokban eltérő ütemben, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a hivatalos Facebook-oldalán. Mint kifejtették, a megelőző heti hárommal szemben már hét ország (Belgium, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és a szomszédos Szlovénia) számolt be arról, hogy területükön kiterjedt járványok alakultak ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 6. hétre vonatkozó adatai szerint közepes influenzaaktivitást 13, míg növekvő tendenciát 17 országból jelentettek.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött légúti minták 46 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, a pozitív minták aránya 16 és 84 százalék között változik.

Az elmúlt héten a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták. A domináns influenzavírus jelenleg is az A(H3), de emellett a vírus terjedésének iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen az idei szezonban - írta az ÁNTSZ. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán jelentette be, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Jelentésük szerint a 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten.

Február 6. és 12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma. Mint írták, Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak.

A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták. A legtöbb beteg - több mint 40 százalék - a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki. A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban összesen 787 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán, 22 embernél influenza B vírust, 12 embernél az influenza A vírust mutatták ki - írta közleményében az OEK.

Olvasóink írták

  • 2. katyi27 2012. február 19. 10:01
    „igen! ez csak ijesztegetés!! ahogy mondod Loich!!! ez mind azért van hogy kérje a sok ember az oltást és ezzel az a céljuk hogy minél több ember meghaljon! olvastam erről cikket és sajna tényleg így van.!!!”
  • 1. Loich 2012. február 18. 23:15
    „Kezdődik az ijesztgetés, de kössz nem kell a vakcinátok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint napi 74 ezer forint: az MSZP a saját fizetését is vizsgáltatná Budai Gyulával

Az MSZP arra kéri Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy a saját fizetése miatt is indítson… Tovább olvasom