Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Járulékkötelezettségek ellenőrzése

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága az adózók járulékkötelezettségeivel összefüggésben 2009 első félévében 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatását.


Az esetek 15,8 százalékában szankcionálta a feltárt szabálytalanságokat. A kirótt közel 43 millió forintos bírságtétel mellett 87 üzletet zárt be.

Az ellenőrzések nagyobb számban érintették a munkaszerződéssel foglalkoztató adózókat, arányaiban azonban – továbbra is – az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalták a legtöbb mulasztást. Az esetek többségében azzal manipuláltak a munkaadók, hogy csak a „dátum" hiányzik a bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatták az alkalmi munkavállalót. Néhány vállalkozó hivatkozott arra is, hogy a bejegyzést nem tudta megtenni, mivel nem minden munkakezdéskor tudott a munkavégzés helyszínén személyesen megjelenni.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a rendszeresen, napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek is szinte kizárólag „kiskönyves" munkavállalókat alkalmaznak.

A félév során több olyan melegkonyhás vendéglátónál is ellenőriztek, ahol a 8-10 tagú személyzet 90 százaléka AM könyves munkavállaló volt.
Az AM könyves foglalkoztatás – és ezzel együtt a vele elkövetett visszaélés – a gazdaság szinte minden területére kiterjed, amelyet jól érzékeltet, hogy hány helyen jegyzőkönyveztek szabálytalan foglalkoztatást: például kereskedelmi egységekben (élelmiszerbolt, ruházati üzlet, zöldséges műszaki üzlet), vendéglátóknál (falusi kocsma, melegkonyhás étterem, kávézó), szolgáltatóknál (őrző-védő cég, oktatás-képzés, nyomdai szolgáltatás), termék előállítóknál (asztalos, pékség, állattenyésztés).

Az ellenőrzések során az állami adóhatóság azt tapasztalta, hogy számos esetben nem jött létre szabályszerű foglalkoztatás és ebből következően a közterhek befizetése. A jogszabály szerint a munka megkezdésekor kell a foglalkoztatást bejegyezni. Ugyanis az alkalmazott biztosítása a munkajogviszonnyal egyidejűleg, a törvény erejénél fogva jön létre, melynek érvényesítése érdekében a foglalkoztatót bejelentési, nyilvántartási, járulék-megállapítási és járulék-levonási kötelezettség egyaránt terheli. Ha ezt az adózó elmulasztja, kimeríti a be nem jelentett alkalmazott fogalmát.

Amennyiben az adózó be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, vagy foglalkoztatott, akkor 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A mulasztási bírság kiszabása mellett – amennyiben annak törvényi akadálya nincs – az állami adóhatóság a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt 12 napra elrendelheti az üzlet bezárását. Egyúttal figyelmezteti az adózót, hogy a mulasztás ismételt előfordulása esetén a lezárás vagy a felfüggesztés időtartama 30, majd minden további esetben 60 nyitvatartási nap.

Az állami adóhatósághoz számos bejelentés érkezik az állampolgároktól a fekete foglalkoztatással kapcsolatosan, melyeket az igazgatóság sorra kivizsgál. Az APEH együttműködik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséggel (OMMF), s az általuk korábban feltárt esetekről jelzéseket kap, illetve azok alapján ellenőrzéseket indít az adóhatóság. Az együttműködés kölcsönössége folytán heti gyakorisággal az igazgatóság is elektronikus úton adatokat szolgáltat az OMMF-nek illetve az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak.

A feltárt hiányosságok ellenére meg kell állapítani, hogy az igazgatóság önállóan, illetve társhatóságokkal közösen végzett következetes és rendszeres ellenőrzéseinek hatására az előző év megállapításaihoz képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a munkavállalók foglalkoztatásában.

Olvasóink írták

 • 3. Primax 2009. augusztus 07. 22:59
  „Papa #1 !
  " Az Alkotmányban le van írva, hogy a mindenkori kormánynak bíztosítani kel a munkát." - írod.
  Nagyon nagyot tévedsz :
  Részlet a Magyar Alkotmányból ( XII. fejezet : Alapvető jogok és kötelezettségek ):
  70/B. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához.
  Szóval ?”
 • 2. janika 2009. augusztus 07. 17:28
  „PaPa jó a meglátásod! De csupán egypáran látjuk! Ezt a bűnüldözésnek is illene látni!”
 • 1. PaPa 2009. augusztus 07. 14:52
  „Az Alkotmányban le van írva, hogy a mindenkori kormánynak bíztosítani kel a munkát. Amennyiben nem biztosítja akkor miért bűntetti azt, aki dolgozik. Mert az ilyen ellenőrzésnél nem csak a munkáltatót büntetik meg, hanem a dolgozót, aki csak meg akar élni. Amennyiben itt is úgy járnának el azokkal, akik jogszerűtlenül alkalmazzák a dolgozókat (mint van egy két ilyen ország) nem csak pénzbüntetéssel, hanem börtönnel akkor nem lenne az, hogy a vállalkozó mellényzsebből kifizeti a büntetést, aztán éli a világát. A munkavállalót meg nem fizeti ki, mert azt mondja őmiatta büntették meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és kisbusz ütközött - Egy ember meghalt

Összeütközött egy gyorsvonattal egy kisbusz, amely a fénysorompó tiltó jelzése ellenére a sínekre… Tovább olvasom