Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Járások lesznek és állami felügyelet alá kerülnek a jegyzők

Újra lesznek járások 2013-tól és a jegyzők állami szolgálatba kerülnek.

A készülő közigazgatási életpályamodellt és értékelési rendszert tartalmazó Magyary Zoltán-program március közepén kerül nyilvánosságra - ismerteti az index.hu internetes portál a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tervezetét.

Az új közigazgatási rendszer fontos eleme lesz, hogy a most jegyzők által végzett feladatok várhatóan kettéválnak. Az eddig önkormányzati felügyelet és kinevezés alapján dolgozó jegyzők átkerülnek a megyei kormányhivatalok alá. A jegyzők a 2013 elején feltámadó járások közigazgatási vezetői lesznek. Kifejezetten önkormányzathoz kötődő munkájukat egy új hivatalnok, a polgármesteri hivatalvezető veheti át - írja az index.hu. Készül azoknak a feladatoknak is a listája, amelyeket az állam átvenni készül az önkormányzatoktól.

Néhány engedély kiadása bizonyosan a megyei kormányhivatalokhoz kerül a településektől. Arról még komoly vita folyik, hogy az oktatási és egészségügyi intézményekkel mi legyen.

Az index.hu portálon olvasható írásban szó van arról is, hogy a Magyary Zoltán-program tervezete szerint komolyabb és rendszeresebb értékelést kapnak majd a közigazgatásban dolgozók. A mostani évenkénti és egységes értékelési rendszer a KIM vezetése szerint kiüresedett, nem hatékony. A rendszeresebb főnöki jellemzéseket munkakörökhöz illesztenék. Legalább háromféle értékelési rendszer készül a különböző helyeken dolgozó hivatalnokoknak. Hatékonysági mérőrendszereket kapnak az egyes hivatalok is - írja az index.hu -, hogy mérni lehessen, mennyire hatékony az államigazgatás.

Készül a közigazgatásban dolgozók életpályamodellje, ami meghatározza, hogy milyen rendszerben léphetnek előre és milyen poszton mekkora fizetés jár nekik. Az új rendszer mintegy nyolcvanezer közigazgatásban dolgozó embert érint majd.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. CsabaKiraly 2011. március 06. 23:39
  „Nevetseges. Egyre tobb adminisztracios pozicio es ezzel tobb allami kiadas. Olyan pozociot hozzanak ami add az allamnak es nem kiadas.”
 • 31. Jerry 2011. március 06. 21:13
  „pancser, valóban van hagyománya a megyének kis hazánkban.Ugyanis a honalapítás utáni államalapítás során a közigazgatás kiépítésekor írták elő, hogy egy napi járóföldön belül, ami kb 50 km volt, ki kell alakítani arra alkalmas helyen közigazgatási központokat kellett kialakítani, vagyis itt kisebb,nagyobb várakat építettek.Ezekhez tartozó területek lettek a megyék.Ez azért volt fontos, mert az akkori általános közlekedési eszköz a gyalogszer,illetve ökrös szekér volt, és annak napi ható távolsága 50 km.Később a közlekedés, híradástechnika fejlődővel a közigazgatást korszerűsítették,a vármegye rendszer elavult, és helyette a járási székhely lépet be, míg nagyobb egység a megye lett.A mai technika mellett a járás is szükségtelen és a megye is szűk, mivel ma már nem napi a gyalogos hírnök,lovas futár sebessége határozza meg a közigazgatás gyorsaságát.Tudod,a közigazgatás tényleg tudomány, és nem politikai döntés kérdése.Persze,amíg a fideszben okoskodó,de tudatlan pancserek hangoztathatnak véleményt,addig a józan észnek, tudománynak nincs szava kis hazánkban.”
 • 30. Komissar 2011. március 06. 12:13
  „pancsikám.
  <moderálva>
  mert nyíltan hazudik, az akol meg néma.”
 • 29. pancser 2011. március 06. 00:41
  „Marha jó! Az egyik objektív kritikus a OV. termetével van elfoglalva, a másik okos meg királyságokról beszél, meg ispánokkal ijeszteget. Igaz, hogy Európa legősibb újkori demokráciáiban királyság az államforma, a horvátoknál senkit sem zavar, hogy ispánoknak hívnak bizonyos köztisztviselőket. A két liberálbolsevik ........t a kraván halad. Nem veszitek észre, hogy minden népszabis szöveg, csak erősíti a mostani kormányt?”
 • 28. load 2011. március 05. 23:32
  „16. Pofátlan
  Látom, jol elvagy a kis homokozódban.”
 • 27. load 2011. március 05. 23:25
  „25. thermoline
  Szerintem munkahelyek teremtődnek.
  A kérdés az, hogy milyen többlet feladatokra.”
 • 26. load 2011. március 05. 23:24
  „15. pancser
  A kérdés nem az, hogy Baross Gábornak útjában voltak-e a megyék, hanem arról, hogy a vasútnak, mint újdonságnak volt-e tradiciója Magyarországon.
  Természetesen, mert az első vasútvonal 1846-ban készült el, nem volt.
  Egyébként a politikai eszmefuttatásodtól megkímélhettél volna, ugyan is ez a kérdész szakmai, és nem politikai.
  A közigazgatás egy szakma, még az oktatásban is külön területet képvisel.
  Ha a közigazgatás kérdései a megoldásában a szakmaiság helyett politikai válaszokat kapnak, akkor következik be az, amiről a 8. hozzászólásomban beszéltem.
  A nagy káosz.”
 • 25. thermoline 2011. március 05. 23:22
  „Egyvalamiről nem tesz említést a cikk.Arról,hogy mennyi munkahely szűnik meg ezzel az intézkedéssel.Mert szűnnek meg.Nem is kevés.”
 • 24. load 2011. március 05. 23:08
  „11. licern
  A példád nem győzött meg.
  Hogy mi a különbség GYMS-Vas-Zala megyék; vagy éppen JNSZ-BK-Csongrád megyék között az elég világosan látszik, ha elmész oda és körülnézel.
  Budapest is azért képtelen fejlődni, mert 23 kerülteti kiskirályság működik.
  Külön polgármesterrel, képviselőtestülettel, költségvetéssel, fejlesztési tervvel, és más-más érdekekkel.
  Ha az utca egyik fele az egyik kerületé, a másik a másiké, ott nem tudnak megegyezni a parkolási rendben és parkolási díjban, a közmű felújításokban és cserékben, nem beszélve a fejlesztési elképzelések egyeztetéséről.
  A járásokhoz való visszatérés nevetséges indoka, hogy majd komolyabb értékelést kapnak a közigazgatásban dolgozók. Ugyan mitől?
  Ez határozza majd meg a közigazgatási életpálya modellt. Ugyan miért?
  Sokkal inkább hiszem, hogy egy újabb sóhivatal nyílik a csókosoknak.
  Járási elnökökkel, jegyzőkkel, közigazgatási hivatallal, költségvetéssel, oktatási, fejlesztési ...stb. osztályokkal.
  Mindez a bürokrácia visszanyesésének jegyében.
  Ugyan már ...!”
 • 23. Komissar 2011. március 05. 22:46
  „Te kevered a szezont a fazonnal. Az 1000 éves Magyarország a múlté, (biztos szép volt, jó volt, de az már múlt idő) bár akkortájt vármegye volt az amire te hivatkozol. Az akkori közigazgatáshoz akarsz visszatérni? Netán a polgármester megszólítása innen ispán lesz? Mert a vármegyék területi vezetőit anno így hívták.
  OV. kormánya legjobb úton halad, igen vissza a múltba.
  Mert ugye a vezír beosztottjai nem törődtek semmivel, túlköltekeztek, így kerültek adósságcsapdába.
  Sajnos tavaly megint elqrtuk, egy impotens bagázs kapkodása jellemezte az elmúlt pár hónapot.
  Én itt a XXI.század magyar állampolgáraként végre emberbarát kormányban gondolkodom, nem ilyen kutyaütőkben.
  Ha mindenképpen a múltban akarsz élni, egy Hunyadi Mátyás kvalitású ember kellene az ország élére nem egy kerti törpe, aki a padra felállva szónokol a fellegvárának számító Pápán pár tucat rajongója előtt.”
 • 22. pancser 2011. március 05. 22:00
  „"komisszar" "zeta62"! A megyék 1000 éve állnak fenn. Utána lehet nézni a neten, de régiók nem voltak soha sem, hacsak Csák Máté meg Borsa kopasz kiskirályságát nem tekintjük annak. OV. kormánya legjobb úton halad, hogy átszervezze, modernizálja a széthullott országot. Eladósodott önkormányzatok, nem finanszírozott iskolák egészségügyi intézmények ezek mind a szabaddemokrata, szoci irányítás következményei.Tűzzétek a kalapotok mellé a gólyafészkes SZDSZ választási plakáttal együtt.”
 • 21. zeta62 2011. március 05. 20:15
  „15. pancser 2011.03.05. 18:01
  "Sztálin, Rákosi, Gyurcsány.. bonsaivajda" Őt kifelejtetted kispajtás! :)
  Mint látom, komissar már felhomályosított (volna) téged, ha lehetne, de téged nem ezért fizetnek :)
  A vezíred építi a komcsi rendszer közigazgatási kreálmányát, (is) te meg ősi magyar berendezkedésnek akarod feltüntetni? LOL!!! :D
  ooopssssssssssss
  Most vettem észre a daxli-t is hiányolta rajtad komissar! :D
  Bizony-bizony, a felálló régiókat azért szabotálta el a fityesz, (mert ugye ahhoz 2/3-kellett volna), mert a megyék és az önkormányzatok fityeszes uram/bátyámok kezén voltak, és nem lehetett hagyni, hogy a kényelmes fotelekből kirakják őket!
  Az se számított, hogy így rengeteg uniós pénzforrástól elestünk, mert a zunijó régiókat ismer, járásokat, megyéket nem...”
 • 20. RickCartman 2011. március 05. 19:32
  „vissza Kádár-korszakba, gratulálunk”
 • 19. Komissar 2011. március 05. 19:16
  „Pancser <moderálva>
  A jelenlegi megyék 1950 körül jöttek létre. Abban alakultak ki a járások, melyeket a komcsik most 21 év után vissza akarnak állítani.
  Akkoriban is volt olyan régió, amit 3 megyébe szakítottak darabjára. 1990 után ezt a téves nézetet szerették volna megszüntetni, és visszaállítani a régiókat.
  Sajno jelen qrmányunk kezdettől szabotálta a régiós visszaállást, most meg végérvényesen a rákosi-féle közigazgatást erőlteti. Az eszmei kvartettből a daxlit nem soroltad fel. Vajon miért?”
 • 18. annobon 2011. március 05. 18:49
  „Ugye azért nem volt olyan rossz az a bizonyos Kádár-rendszer? Narancsvidéken újra divatba jönnek az "átkos" dolgok...”
 • 17. Dwatson 2011. március 05. 18:38
  „Jön a Rákosi rendszer vissza újra,ötéves terv,párttitkárok,kmk.,kötelező építőtábor az érettségihez,vagyonelkobzások,központi(első titkári)irányítás,kötelező orvosi beavatkozások eltűrése,az állam dönti el hogy milyen diplomát enged szerezni,stb”
 • 16. Pofátlan 2011. március 05. 18:32
  „load mszp-és provokátor!”
 • 15. pancser 2011. március 05. 18:01
  „Baross Gábornak egyáltalában nem voltak útjában a megyék, sőt a megyék versengtek a vasútért kinél van előbb! Igaz az is, hogy a szoc-libeknek nem számítanak a hagyományok, miéert számítanának. 12és 14 álljatok ki egy zalai település főutcájára és hirdessétek, hogyx a megyét meg kell szüntetni! Biztosan meg lesztek simogatva. A megyebeli öntudat é büszkeség létezik, bár mit számít ez a szociknál? Semmit, mint általában a tények. Mert mit nekik ha nincsen pénz, osztogattak akkor is ha nm volt. Számít az nekik ha hitelt hitelre halmoznak, dehogy számít. Ők szellemi magasságokban gondolkodnak. A világra figyelő emberek soha rendeztek rémuralmat, annál inkább az eszmék által irányítottak, Sztálin, Rákosi, Gyurcsány! Az egész régió ügy agyalmány, az emberektől elrugaszkodva. Ami a járást illeti, akkor tudtuk mi kinek a dolga. Ezzel szemben társulások zűrzavarába fullad a közigazgatás, alapvető állami feladatok végrehajtása, mint az oktatás, a kórházak vannak veszélyben. Azért kell helyre állítani a járásokat, hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy nem éri hátrány csak azért mert a 8 év szoc-lib kormányzás anarchiába fullasztotta az országot. "Jerry" "zeta62" az emberkísérleteknek a nokiás pénzesdobozoknak vége.”
 • 14. zeta62 2011. március 05. 16:43
  „Jerry, fején találtad a szeget! Most gondolj bele, minden megye narancspribékek kezén van. Mennyi mi kutyánk kölykét kellene "átszervezni", ha a 19 megye és a sok kerület helyett 5 régió állna fel? A töredéke elég lenne a mostani vízfejnek!
  Na ezért kell még tovább építeni, újabb lépcsőket tenni a közigazgatásba, és minden közigazgatási hivatalba megfelelő szimpatizánst ültettek(párttitkári rendszer, aki még nem élt volna akkor).
  Atyavilág! Mi lesz még itt!(Újra)
  Ébresztő!”
 • 13. zsukov 2011. március 05. 16:40
  „Ez még himyzik akkor inkább vármegyék ....”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes tisztújítást tart az LMP

Ma kezdődik az LMP kétnapos, budapesti kongresszusa, amelyen a párt teljes tisztújítást tart. Tovább olvasom