Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Jár az apás szabadság

Hiábavaló kálváriát járt olvasónk. Bár megbizonyosodott arról, hogy gyermeke születése után jár öt nap apás szabadság, munkáltatója megtagadta tőle.
• Csak egy kérdés: az apukák közül ki tudja, hogy a gyerek születése után 5 nap pluszszabadság jár? Sajnos nekem nem adták ki, buktam pár napot vagy pár ezer forintot!
A munka törvénykönyve 2002. december 1-jével életbe lépett módosításával öt nap pótszabadság minden édesapát megillet, akinek gyermeke születik, akár házasságban, akár élettársi kapcsolatban él. Régen ezért az apukák rendes szabadságukból áldoztak fel néhány napot, vagy fizetés nélkülire mentek, de a Kisalföld információi szerint ez sok esetben ma sincs másként.
Hiába a többéves jogszabály, a munkáltatók általában vonakodással fogadják az igényt.
Pedig költség nem terheli őket, mind a szabadságra járó teljes munkabért, úgynevezett távolléti díjat, mind pedig a közterheket az állam viseli, mindössze némi adminisztrációval és átmeneti munkaerő-kieséssel kell számolniuk.
Az öt nap akár megszakítással, vagyis részletekben is kivehető. Amennyiben munkahelyváltás történik és az apuka az öt napot még nem vette ki, igazolást kell kérnie róla, hogy új cége ezt jogosan kiadhassa. Az apás szabadság igénye a baba két hónapos koráig, pontosabban hatvan napig érvényesíthető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom