Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Januártól változik a szerencsejáték törvény

Januártól bekerül a szerencsejáték törvénybe a távszerencsejáték, amelyre speciális szabályok vonatkoznak.
Januártól bekerül a szerencsejáték törvénybe a távszerencsejáték, amelyre speciális szabályok vonatkoznak.

A parlament szeptemberben fogadta el az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosítását, de a szerencsejátékokra vonatkozó új szabályokat csak január első napjától kell alkalmazni.

Ha az állami adóhatóság megállapítja, hogy internetes oldalon az állami adóhatóság engedélye nélkül szerveznek szerencsejátékot, akkor felhívja az internetes szolgáltatót arra, hogy hálózatában tegye hozzáférhetetlenné a szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatot. A banknak pedig megtiltja a hatóság azt, hogy a megjelölt bankszámlán 90 napig utalást fogadjon, illetve teljesítsen.

A szerencsejáték törvényben új elem a távszerencsejáték. Ehhez állami adóhatóság engedélye szükséges, amely 5 évre szól. Távszerencsejáték a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz- és rendszer útján szervezik. Nem adható meg az engedély, ha a kérelmező, illetőleg vezető tisztségviselője, vagy a szavazatok legalább 25 százalékával rendelkező tagja a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül tiltott szerencsejáték szervező tevékenységet folytatott, és azt jogerős közigazgatási vagy szabálysértési határozat, illetve bírósági ítélet állapította meg.

A távszerencsejátékot szervező gazdasági társaságnak valamely az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam területén székhellyel és legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével kell rendelkeznie. Ha a szervező Magyarország területén nem rendelkezik székhellyel, olyan belföldi lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező képviselőt kell meghatalmaznia, aki a cég nevében a hatóságok előtt eljárni jogosult és egyben a szervező kézbesítési megbízottjának is minősül.

A szervező köteles akkreditált ellenőrző testület által bevizsgált játékrendszert és üzleti rendszert alkalmazni. Az állami adóhatóság az engedély érvényessége alatt bármikor elrendelheti, hogy a szervező a rendszer további tesztelését, ellenőrzését és tanúsítását végezze el.

A szervezőnek akadálymentes hozzáférést kell biztosítania az állami adóhatóság részére a szerveren tárolt adatokhoz és ennek érdekében biztosítania kell a megfelelő eszközöket és az adatok biztonságát garantáló szoftvert. A hozzáférésnek lehetővé kell tennie az adatok olvasását, másolását és a kimásolt adatok feldolgozását.

A távszerencsejátékok játékadója a tiszta játékbevétel 20 százaléka.

A reklámtörvény január 1-től hatályos módosítása előírja, hogy reklám akkor tehető közzé, ha a reklámozó a megrendeléskor a reklámszolgáltató részére megadja a cégnevét, illetve nevét, a székhelyét, ennek hiányában lakóhelyét, továbbá az adószámát és a szerencsejátékot népszerűsítő reklám esetén az állami adóhatóság által szerencsejáték szervezésére jogosító engedélyt. Tilos közzétenni olyan reklámot, amely az állami adóhatóság engedélye nélkül szervezett szerencsejátékot népszerűsíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendeletre várnak: januárra tolódnak a béralkuk

A nagy állami vállalatoknál is kivárják, hogy kihirdessék a jövő évi járulékokról, a minimálbérről,… Tovább olvasom