Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Januártól telekvásárlási boom?

Több százezer forintot spórolhat az a vevő, aki nem most, hanem januárban fizeti ki a többmilliós telek árát.

Győrben és a környékbeli településeken abban bíznak, januárban felébred tetszhalott állapotából az ingatlanpiac. Beszédes adat: Dunaszegen tavaly 44 telket adtak el, idén mindössze hármat. A visszaesést az áfa bevezetése okozta, s a sors – vagy a politika – fintora, hogy az áfacsökkentés (az áfa itt is 25 százalékról 20-ra csökken) oldhatja meg. A szakértők nem várnak csodát, szerintük ezzel az érhető el, hogy jövőre nem emelkednek jelentősen az ingatlanárak. Lesz-e januárban telekvásárlási boom? – ennek néztünk utána.

Dunaszegen tavaly negyvennégy telket adtak el: az alsó-szigetközi település egyike volt azoknak a Győr környéki falvaknak, amelyek profitálni tudtak a város zajából kiköltözni vágyók rohamából. Túlzás nélkül lehet használni ezt a szót, elég csak végigmenni Győrújfalun, Győrzámolyon, Győrladaméron vagy másik irányba indulva mondjuk Ikrényen. Számtalan új ház épült és épül – ezt idén májusban már megírtuk. A Kánaán – már ami az ingatlaneladásokat érinti – azonban megszűnt. Az áfa miatt, mondják a polgármesterek. Babos Attila, Dunaszeg községvezetője mindezt számokkal támasztja alá: míg tehát tavaly 44 telket tudtak eladni, idén mindössze hármat...
A falu körülbelül tízmilliós bevételtől esett el, de el kellett fogadnia, hogy az átlag három és fél millió forintos ingatlanok áfaköltségeit mindenki nyögi: az önkormányzat és persze a vevő is.

A polgármester abban bízik, január 1-jétől, az ötszázalékos áfacsökkentés után változik a helyzet. „Muszáj lenne" – teszi hozzá.
Hogy van miben reménykednie, mutatja az ikrényi példa is: Gergó András polgármester elmondta, az egyik telket már le is foglalták náluk a faluban, de majd csak januárban jönnek fizetni a leendő tulajdonosok. Akkor olcsóbban megússzák a vásárlást. Ez is valami, főképp, mert náluk is a tizedére csökkent az ingatlan-adásvétel. Jelenleg tizenkét telek vár beköltözőre, abban bízik az ikrényi önkormányzat, idén elkelnek az ingatlanok.

A két példa korántsem egyedi, ugyanezt a kivárást érzékelik Győrben is az ingatlanszakértők. Azt mondják, az áfacsökkentés meghirdetése óta szinte leállt az ingatlanpiac, amelynek egyik oka nyilván a bejelentés volt, a másik pedig... No itt akadnak el, mert a választ nem tudják, idén állítólag a telekvásárlás szinte minden tekintetben másképp alakult, mint korábban.

Dr. Csóka Szilárd ingatlanszakértő elmondta, míg az elmúlt években szinte mindig a nyár volt az uborkaszezon, idén senki nem mehetett el szabadságra, akkora volt a forgalom. Psszel pedig, amikor kezdődnie kellett volna a csúcsnak, hirtelen minden lecsendesedett. S akkor jött ugye az áfacsökkentés híre...

Az ötszázalékos csökkentéstől a szakértő egyébként nem vár csodát, szerinte ezzel azt tudják elérni, hogy jövőre nem emelkednek jelentősen az ingatlanárak. Mert aki az inflációval arányosan öt százalékkal emelt volna, az most a pénzéhez jut enélkül is. Olyan irodák is vannak Győrben, amelyek már az év vége előtt beajánlották az 5 százalékos kedvezményt. Hogy milyen eredménnyel, s mi lesz január után az ingatlanpiacon, 2006 első negyedében kiderül. Akkor visszatérünk a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfa-csalásokkal szemben lépne fel az EU új elnöksége

A január 1-ével az Európai Unió (EU) elnökségét elfoglaló Ausztria az áfa-csalásokkal szembeni… Tovább olvasom