Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Januártól megszűnhet az örökösödési illeték

Jövő januártól megszűnhet vagy átalakulhat az örökösödési illeték rendszere: a szocialisták és a Fidesz hajlandó gondolkodni az MDF javaslatán, az SZDSZ határozottan elutasítja.
Az MDF öt éve próbálja meg elérni az örökösödési illeték eltörlését. Álláspontjuk szerint igazságtalan akkor terhelni a családokat, amikor közeli hozzátartozójukat veszítik el: az állam ne kotorásszon a gyász perceiben a polgárok zsebében.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint képviselőcsoportjuktól sohasem állt távol az a gondolat, és osztják az MDF erkölcsi megfontolásait is. Ugyanakkor a költségvetési szempontokat is figyelembe kell venni: a kieső illetékbevétel nemcsak a költségvetésnek jelent gondot, hanem az önkormányzatoknak is.

A Fidesz is kész egyeztetni az adócsökkentésről: Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke szerint a párt mindig is támogatta az adóterhek csökkentését. A szabad demokraták azonban nemet mondanak a kérdésre. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint a vagyoni adóknak helyük van a magyar közteher-viselési rendszerben - és az örökösödési illeték is ilyen. Ráadásul a magyar jog e tekintetben nem tér el az unióban szokásostól sem.

Az örökösödési illeték az ingatlanokra (lakás, telek, üdülő) közeli hozzátartozók (gyermek, szülő, házastárs) esetében 18 millió forintig a vagyon 2,5 százaléka, a 18 és 35 millió forint közötti vagyonrésznek a hat százaléka, a 35 millió forintot meghaladó értékre pedig 11 százalék. Az ingó vagyontárgyak öröklése 300 ezer forint értékig mindenkinél illetékmentes, ám e felett már meglehetősen nagy összegeket kell leróni. Távolabbi rokoni kapcsolat minden esetben nagyobb közterhet is jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a befektetőt?

A Magyarországon regisztrált vállalkozások 29 százaléka Budapesten talált otthonra 2005-ben, s csak… Tovább olvasom