Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Januártól megnyitja munkaerőpiacát Hollandia is

Januártól megnyitja munkaerőpiacát Hollandia az Európai Unió tavalyelőtt csatlakozott kelet-európai tagországai, köztük Magyarország munkavállalói előtt - döntött pénteki ülésén a holland kormány.
A mélyföldi ország ezzel a hetedik a régebbi tizenöt EU-tagállam közül, amely felszámolja a korlátozásokat a kelet-európai munkaerő érkezése elől. Nagy-Britannia, Írország és Svédország már kezdetektől nyitva tartotta piacát, míg Finnország, Spanyolország és Portugália most határozott úgy, hogy május elejétől nem tart fenn korlátokat.

Április 30-ig valamennyi régebbi EU-tagállamnak döntenie kell ebben a kérdésben az új tagok csatlakozási szerződése alapján. Ausztria és Németország már jelezte, hogy folytatja a keleti munkaerő-áramlás korlátozását, míg Belgium, Franciaország és Olaszország várhatóan meghosszabbítja a korlátokat, de azt már nem alkalmazza a lehetséges három évig. Görögország és Luxemburg még nem közölte határozatát ebben a kérdésben.

A csatlakozási szerződések értelmében a korlátozások három évig újíthatók meg (sőt esetleg még újabb két évre kitolhatók, ha súlyos piaczavar mutatkozik valamely tagállamban), de ezt április legvégéig jelezni kell az Európai Bizottságnak. Minden EU-tagállam maga dönti el, hogy meghosszabbítja-e a jelenlegi rendet, de amennyiben ilyen szándékot nem jelez, a korlátozásokat megszűntnek kell tekinteni.

Az új tagországok mellett az EU-intézmények is azért lobbiznak, hogy a tagállamok hagyjanak fel a korlátozásokkal az uniós versenyképesség javítsa, a tagállamok közti megkülönböztetés megszüntetése érdekében. Ezt javasolta a témáról szóló februári jelentésében az Európai Bizottság, és ilyen értelmű jelentést fogad el a jövő héten - a magyar Őry Csaba (Fidesz-MPSZ) szövegezése alapján - az Európai Parlament is.

Hollandiában a kormány határozatát még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kabinet a munkahelyek növekedésével, illetve bizonyos ágazatok munkaerő hiányával indokolta döntését, amelyet mindazonáltal mind a kormánykoalíció, mind az ellenzék soraiból aggódó hangok is fogadtak. Jan Peter Balkenende miniszterelnök azt is értésre adta, hogy a szociális minimumszabályok betartását továbbra is megkövetelik (így adminisztratív úton még mindig lehetséges a munkavállalók közti szelektálás).

Hollandiában eddig külön engedély kellett az új tagországok állampolgárainak a munkavállaláshoz. 2007 januárjától a gyakorlatban ez szűnik meg.

MTI/EurActiv

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc beszéde az Andrássy úti nagygyűlésen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Andrássy úti… Tovább olvasom