Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Januártól ismét lisztáremelés várható

Folytatás az 1. oldalról.

– Ennek az az oka, hogy megnőtt az olasz igény a magyar búza iránt, mivel Dél-Európában szárazság volt és kevés gabona termett. A német, cseh és lengyel búzával szemben pedig minőségi kifogások merültek fel az aratás alatti esőzések miatt. Mára tisztult a kép és az októberi áremelés hasonló nagyságrendű, mint az augusztusi volt, tehát ez is átlagosan 15–20 százalék közötti. Ezt az áremelést is majdnem teljesen végrehajtottuk már. Sajnos a búzapiac jelentősebben romlott, mint azzal kalkuláltunk. Így minden valószínűség szerint januártól ismét árat fogunk emelni, de remélhetőleg már százalékosan kisebb mértékben – mondta Csordás S. Tibor.
A vezérigazgató közölte: az elmúlt időszakban hihetetlen búzamennyiség hagyta el az országot. Ebbe a szállítási rohamba bekapcsolódtak a vevő országok szállító cégei is, így ettől megsokszorozódott az egységnyi idő alatt kiszállított mennyiség. Ennek ellenére van még búza idehaza, csak senki sem tudja, hogy ebből mennyi került eladásra.
Végezetül arra a kérdésünkre, hogy a Pannonmill Zrt. malmai számára sikerült-e a jövő évi új termésig elegendő búzamennyiséget felvásárolni, a vezérigazgató elmondta:
– Valamennyi búzát veszünk még, de az éves őrlésünkhöz képest már nem jelentős nagyságrendűt. Bár ez malmonként nagyon eltér. Bízom abban, hogy meg tudjuk vásárolni a hiányzó mennyiséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié legyen a Kossuth tér az ünnepen?

Tovább olvasom