Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Januártól él a központi szabálysértési nyilvántartás

Január 1-jétől hatályba lép a szabálysértési törvény azon része, amely a nyilvántartás kialakítására vonatkozik; a szabálysértési nyilvántartással lehetővé válik, hogy a sorozatos szabálysértést elkövetők előéletét is látva a cselekmények bűncselekménynek minősüljenek és elrettentőbb büntetéssel fenyegetettek legyenek.

A jogszabály szerint a szabálysértési nyilvántartás célja az eljárás alá vont személy szabálysértési előéletének nyilvántartása többek között a szabálysértési eljárás gyors és pontos lefolytatása és mások jogainak és biztonságának védelme érdekében.

Az indoklás szerint az európai uniós kötelezettségek, valamint a szabálysértési szankciók hatékonyabb érvényesítése és végrehajtása teszi szükségessé a központi nyilvántartás létrehozását, amely egységesen tartalmazza minden szabálysértési hatóság által megállapított szabálysértési szankcióra és annak végrehajtására vonatkozó adatokat. A szabálysértési nyilvántartás tartalmazza többek között a nyilvántartott természetes személyazonosító adatait, az elkövetett szabálysértés megnevezését, elkövetésének helyét és idejét, a kiszabott büntetés mértékét, és az adatokat arról, hogy ennek eleget tett-e.

Az adatokat a büntetést vagy intézkedést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig kezelik. A szabálysértési nyilvántartás törvényességi felügyeletét a Legfőbb Ügyészség látja el.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2009. december 27. 05:17
    „Egyel több ok ,hogy a"hatóságaink" megtagadhatják a munkát!”
  • 2. 01010 2009. december 26. 16:39
    „Akülföldieket ebben sem fogják nyilvántartani ?”
  • 1. imre1964 2009. december 26. 12:17
    „A cigányt nem fogják elítélni,nekik jogaik vannak csak a magyarnak nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységesül és egyszerűsödik az eredetiségvizsgálat

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett… Tovább olvasom