Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Januárra napolta az úgynevezett kuruc.info-pert a székesfehérvári bíróság

Január 28-ra napolta el a székesfehérvári városi bíróság az úgynevezett kuruc.info-pert. A pénteki tárgyaláson az ügyész azt indítványozta, hogy olyan elektronikai médiaszakértőt rendeljenek ki és hallgassanak meg, aki az elektronikus média működésével, szerkesztésével és szakmai munkájával kapcsolatos kérdésekről is nyilatkozhat.
A pénteki tárgyaláson egy tanút hallgatott meg a bíróság a hírportál állítólagos főszerkesztőjével kapcsolatban, ő azonban - mint mondta - személyesen nem ismerte a per vádlottját, csak elektronikus levelet váltott vele. A vádlottat öt rendbeli személyes adattal való visszaélés, valamint kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségével vádolta meg az ügyészség.

A vád alapjául az szolgált, hogy a 2006. évi őszi budapesti eseményeket követően, 2006. október 7-én, 16-án, majd azt követően több alkalommal, a kuruc.info közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek személyes adatait, s egyikük fényképét is, őket súlyosan sértő kijelentésekkel illette, s egyebek között "vérbíráknak", "jogtipró talárosoknak" nevezte őket. A bíróságnak azt kell megállapítania, hogy a történtekért ki a felelős, s kimondható-e a vádlott felelőssége. Bár az ügyben korábban meghallgatott tanúk a portál főszerkesztői minőségében is ismerték a vádlottat, de annak egyik védője korábban azt mondta az újságíróknak, hogy ügyfele tagadja azt, hogy ő töltötte volna be a főszerkesztői posztot, s így a bűnösségét sem ismeri el.

A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra.

A hírportálra 2006. októberében felkerültek miatt a II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a kuruc.info főszerkesztője - mint magánszemély - ellen, aki egyben a honlap hirdetésszervező cégében, a Hunmédia Kft.-ben jelentős befolyással bíró tulajdonos is. Ezután a vádlott meghatalmazott védője tavaly februárban elfogultsági kifogást nyújtott be, kérve, hogy az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsát zárják ki, majd azt valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosította. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el. Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.

Olvasóink írták

 • 6. meir 2010. október 23. 18:52
  „kuruc.info!!
  a sajat otletukkel elve; majd kuldunk nekik borondot es "konzerveket" ha netan be kell vonulniuk a sittre!!”
 • 5. janika 2010. október 23. 06:22
  „Kik és miért,valamint kitől is kapták a"gyempát"?”
 • 4. heat 2010. október 22. 23:07
  „Tehát csak a személyes adat miatt és nem a rágalmazés miatt...! A lentiek szerint nem rágalmaztak. Bár akkor, és némelyek szerint most sem igaz, hogy vérbírók voltak. Csak hibáztak volna?”
 • 3. miracle 2010. október 22. 21:41
  „háté
  Te miről hablatyolsz?
  A perben arról van szó. hogy nem lehet csak úgy személyes adatokat feldobálni egy honlapra, nem pedig arról, hogy ki kit vert és miért.”
 • 2. pirosász 2010. október 22. 21:25
  „Mindig az az elnyomó,akit tilos szidni!!!”
 • 1. háté 2010. október 22. 18:38
  „Ezek ítélték el az alább történteket!

  Egyszer elítélni, majd jogellenessé nyilvánítani,---akkor ki is volt a hunyó?

  Legfelsőbb Bíróság: Jogszerűtlen volt a 2006-os Kossuth téri oszlatás
  http://www.jogiforum.hu/hirek/23801#axzz118WCaXh9

  Jogellenesen oszlatta fel a rendőrség 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth téri demonstrációt

  Milliókat kaptak a pénzünkből a tüntetők közé vegyült spiclik 2006-ban

  Pénzesőre számíthattak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai az őszödi beszéd kiszivárgását követő időszakban - írja a Magyar Nemzet.
  A lap szerint az NBH-soknak ugyanis félmillió forinttól egymillióig terjedő, esetenként efölötti túlórapénzt ígértek, ha sikerül jól teljesíteniük az őszi tüntetéseken. A többletjuttatást legalább 300 munkatársnak fizették ki 2006 karácsonyán, vagyis több száz millió forintot költöttek a polgári elhárítás különleges szolgálataira az adófizetők pénzéből.
  A műveleti feladatok nagy része az volt, hogy kapcsolatot mutassanak ki fideszes politikusok és a tüntetők között. Az NBH munkatársai tehát azért túlóráztak, hogy az őszi utcai összecsapásokban elvegyülve gyűjtsenek olyan információkat, amelyek az ellenzéki politikusok, újságírók és a tüntetések szervezői közötti együttműködésre utalhatnak, miközben azt is fel kellett volna tárniuk, hogy kik szivárogtatnak ki adatokat a sajtónak a minisztériumokból.
  A szervezett titkosszolgálati akciókhoz annyi embert kellett mozgósítani, hogy a polgári elhárítástól még nyugállományból is visszahívtak munkatársakat, akiknek együtt kellett tüntetniük a Kossuth téren és más helyszíneken a felháborodott tömeggel.
  (Híradó)

  Bíróság: Jogellenes volt a Gárda-tüntetés feloszlatása

  A Fővárosi Bíróság mai, jogerős ítéletében jogellenesnek nyilvánította a 2009. július 4-i, Erzsébet téri szimpátiatüntetés brutális rendőrségi feloszlatását. A tüntetésre két nappal a Magyar Gárdát feloszlató ítélet kihirdetését követően került sor, mely során gárdisták, szimpatizánsok, hazafiak nyilvánították ki véleményüket. Ezt megelőzően a rendőrség olyan - jogellenes - körlevelet bocsátott ki, mely szerint garázdaság szabálysértését követi el, aki a Magyar Gárda egyenruháját viseli. Magyarán: kiadták a kilövési parancsot a gárdistákra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-s népszavazás a magánnyugdíjakról

Népszavazást kezdeményez az MSZP a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt. Tovább olvasom