Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Január 31-ig lehet kérni a munkáltatói adómegállapítást

A munkavállalók, társas vállalkozások (polgári jogi társaságok) tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást.

A törvény nem kötelezi a munkáltatókat ennek elkészítésére, ám ha nem vállalja, köteles tájékoztatni a munkavállalót az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéről. Ha elkészítené, de a magánszemély nem kéri, az utóbbinak erről is nyilatkoznia kell munkáltatója felé január 31-ig.

Munkáltatói adómegállapítást az kérhet, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, ideértve az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt az adó elszámolását vállaló munkáltató fizette be. További feltétel: a magánszemély az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszony alapján szerzett bevételt, s a korábbi munkáltató(k) által kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak; a költségvetési szervek központosított illetmény-számfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként pedig az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte bevételét.
Munkáltatói adómegállapításra jogosult még, akinek az adóévben az említett bevétel(ek) mellett csak adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat illetményéből, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásból, belföldről származó nyugdíj címén volt bevétele.

A bevételekről kiállított és az adómegállapításhoz szükséges többi igazolást 2010. március 20-ig kell átadni az adó elszámolását vállaló munkáltatónak. Ha önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik a magánszemély, e nyilatkozatát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a Lottó: 225 forint lesz egy szelvény

Az öthetes játékoknál a módosult díjat már előbb alkalmazzák: az ötös lottón január 10-től, a hatos… Tovább olvasom