Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Január 1-jén kezdhetnek működni a megyei kormányhivatalok

Várhatóan 2011. január 1-jétől megkezdhetik munkájukat a megyei kormányhivatalok, amelyek a helyi hatóságok összevonásából alakulnak meg.

Az MTI információi szerint jelenleg már folyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a kormányhivatalokról szóló jogszabály koncepciójának kidolgozása. Orbán Viktor május közepén jelentette be: megyei kormányhivatalokat fog létrehozni az új kabinet.

"Nem hagyjuk úgy a megyei szintű közigazgatást, ahogy az most van. Az lehetetlen, hogy 40 körüli hatóságnál kelljen az embernek az ügyeit intézni középszinten" - mondta a választások megnyerése után, még kormányfői eskütétele előtt a Fidesz elnöke.

A kormányhivatalok "gerincét" a szeptember 1-jétől ismét létrejövő közigazgatási hivatalok adják majd. Az MTI úgy tudja, jelenleg még mérlegelik, hogy ki álljon a megyei kormányhivatal intézményének élén, de valószínűleg politikus tölti majd be ezt a posztot, ő lesz az állam megyei vezetője.

Azt már Orbán Viktor is elmondta, hogy az adóhatóságot és a rendőrséget nem szervezik a megyei kormányhivatal alá. Az MTI értesülése szerint lesz még néhány kivétel: olyan szervek, amelyek valamilyen teljesen speciális feladatot látnak el.

Azonban ahogyan arról az Index júniusban beszámolt, mintegy harminc, a kormány alá tartozó - jelenleg különböző minisztériumok fennhatósága alatt működő - szervezetet összevonnának egyetlen óriási, közvetlenül a közigazgatási minisztérium irányítása alatt működő szervezetbe.

Az MTI-nek is megerősítették, ezek közé tartoznak például a földhivatalok, a mezőgazdasági szakigazgatóságok, a közigazgatási hivatalok, valamint a tisztiorvosi szolgálatok is.

Kormányzati források úgy tájékoztattak, hogy a következő hónapokban a közigazgatási tárca fő feladata lesz a kormányhivatalok felállításának előkészítése.

(A kiemelt feladatok közé tartozik az alkotmányozás is, amely a közigazgatási minisztériumot most annyiban érinti, hogy az erre kijelölt apparátus végignézi, milyen problémák merülnek fel a jelenlegi alaptörvénnyel kapcsolatban, vagyis egyfajta hibajegyzék készül. Az alkotmányozás igazi súlypontja azonban nem a tárca, hanem a parlament – fogalmaztak az MTI-nek.)

A közigazgatási reformmal kapcsolatban úgy tudni, még legalább fél év, amíg hozzákezdenek. Ennek első lépéseként ősszel egy szakértői csoport lát majd hozzá a koncepció kidolgozásához.

Olvasóink írták

 • 20. andor47 2010. július 08. 12:25
  „Kádár alatt volt a jó! Akkor nem volt narancsveszély, mivel csak karácsonykor lehetett egy-két helyen kapni, és ott is csak pult alól! :-)”
 • 19. zeta62 2010. július 07. 23:45
  „Minek utána az ország első számu maffiózója kezében összpontosul a rendőrség és a titkosszolgálatok, nem is vagy olyan vicces...”
 • 18. miracle 2010. július 07. 22:41
  „Érted a fekete autó...”
 • 17. zeta62 2010. július 07. 22:23
  „Dejavue....
  Ismét párttitkár a megye élén...
  Mi jön még??? :(”
 • 16. háté 2010. július 07. 20:53
  „nahát!---lessz? örülök, hogy észrevetted--a többi stimmel.
  (bocs--nemzeti--mert nekem egy hazám van)

  miracle--és majd bele ér e kezed a bilibe!”
 • 15. miracle 2010. július 07. 20:29
  „Lefordítom:
  A különböző hivatalok maradnak, ahol vannak, csak ugyanaz a tábla lesz rajtuk: Megyei Kormányhivatal, alatta meg kisebb betűkkel: földhivatali ügyek, fél várossal odébb: okmányirodai ügyek, megint fél várossal arrébb: tisztiorvosi szolgálat.
  Bónuszként mindenhol feleannyian dolgoznak majd.
  Szóval kb, mint pl a Nyugat Mo-i Egyetem. 1 egyetem, a karok meg 100 km-re egymástól. Összevonás: csak papíron!
  Nem a hivatalokat kell ritkítani, hanem az elintézendő ügyeket, valamint azok módján véltoztatni, pl ne kelljen minden hülyeségért személyesen bemenni.”
 • 14. Nahááát 2010. július 07. 20:29
  „háté! Előbb tanulj meg írni: "lessz" ez nagyon gáz... Igaz egy jobbikostól nehéz többet várni...”
 • 13. háté 2010. július 07. 20:07
  „Tessék mondani, és aztán lessz városi és falusi kormány-hivatal is?---és városi és falusi kisebbségi kormány-hivatal is?

  Úgy látom O.V. és narancsos bandája, sürgősen pszichiátriai kezelésre szorul, bent lakással!”
 • 12. mosonmegye 2010. július 07. 16:56
  „Jogos a 2 pont andor-47. Hozzászóló! Ki a franc szervezgette a régiókat, arra hivatkozva, hogy az EU-ba nem jó a járás, nem jó a megye, na ki? Remélem tudod? Mert ha csak részinformációid vannak akkor picinykét várjál. Hát egy apróság - egy államigazgatási szakvizsgát jó eredménnyel letevő, igaz nem elvtárstól - hát akkor nézzük a frankót: nem kimondottan a polgári, jobboldali kormányok akarata volt az kedves barátom, hanem a kedves vörösveszélynek a kék drapériával és bukó madaraival. Kellett a hely az ő elvtársaiknak. Így aztán itt is van minden. Van ami Győrben van, van ami Zalaegerszegen, de van szombathelyi központ is, meg még soproni is. No nem sör. De ha jól kutakodunk, talán előkerül még táplánypusztai régiós iroda is. Nem kell örökösen buzerálni a jobboldali rendszert, orbánisztánozni, meg örökösen köpdösni. Illetve azt lehetne, amikor tükör előtt álltok, egy tisztességeset úgy előre lehet sercinteni. Tudod olyan bőgatyás, magyaroskodó, parasztosat (szade után szabadon)
  De nézzük már a másik oldalt. Mert, mi az amit baloldali értékként fel lehetne mutatni?
  1. Hát a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" -t. Igen ez lehetne (ha volna!),
  2. meg az erős szakszervezetet(?) közröhej vagytok május 1-én.
  - nagyon sok tisztességes, becsületes munkást elkalapáltak annak idején ezért az eszméért amit ott gajdoltatok - de érdekes, a kapitalisták a 1990 előtt bolsik lettek, a szakszervezeti vezérek meg az mszp-s országgyűlési képviselők. Most akkor miről beszéltek?
  Még mielőtt elmarasztalnának a baloldali érzelmekkel megáldott jóemberek, nem vagyok fidesznek a tagja, de belőletek, és az országromboló vezéreitekből, azoknak a kiszolgálóiból most már elég. A nyilasosok nem csináltak akkora kárt ebben az országban mint ti.
  Szégyelljétek magatokat!
  u.i. moderátor ha kitörölsz, újra és újra felteszem véleményemet.”
 • 11. andor47 2010. július 07. 15:54
  „Érdekes amikor Gurcsányék megszűntették a közigazgatási hivatalokat és helyükre a rendszerváltás előtt használt "államigazgatás" szóval elnevezett államigazgatási hivatalok jöttek létre, akkor a sok demokrata Mszp szavazó nem volt kritikus, nem féltette a demokráciát.”
 • 10. Hozzászóló 2010. július 07. 12:47
  „OK. Eddig építgettük a régiós rendszert, most visszaáll a megye. Eddig azt mondtuk, hogy ott kell a döntést hozni, ahol a probléma van, azaz minél alsóbb szinten. Most centralizálunk. Nagyon várom már a konkrét intézkedést, hogy ettől miért lesz könnyebb az ügyintézés, mitől lesz gyorsabb az államigazgatás és mitől lesz kevesebb vezető benne. Azt ugyebár senki nem gondolhatja komolyan, hogy majd xy politikus elvtárs felelősen ír alá ugyanúgy közegészségügyi, természetvédelmi, vagy éppen építésügyi döntéseket. Magyarul a szakmai vezetőket kénytelenek lesznek meghagyni, azaz nem lesz kevesebb főnök. Az ügyfélszolgálatoknak is működni kell helyi szinteken, különben mindenki utazhatna a megyeszékhelyekre ügyet intézni, magyarul nem lesz kevesebb alkalmazott sem és mivel utaztatni kell az iratokat, így a költségek is növekednek. Szerintem maguk se tudják még, hogy mit is akarnak, csak az átlag honpolgár már-már önkívületbe kerül, ha meghallja azt a szót, hogy bürokráciacsökkentés.”
 • 9. targis 2010. július 07. 12:09
  „Azért engem az megnyugtat, hogy lesz megyei "párttitkárelvtárs", aki majd kézben tartja a dolgokat, és mindenben ő lesz az illetékes.”
 • 8. Robusto 2010. július 07. 12:02
  „Ezt régen úgy nevezték: demokratikus centralizmus...”
 • 7. Primax 2010. július 07. 11:46
  „Narancsriasztást adtak ki az ország nagy részére. ( mai hír )
  Nyugi, az időjárásról van szó...
  Vagy mégsem ?”
 • 6. www0325 2010. július 07. 10:43
  „Dől a lé!”
 • 5. GYMS 2010. július 07. 10:13
  „Rendet a megyékben is! 20 éve ott rontja a levegőt jónéhány "ottfelejtett" elvtárs is. Itt az idő megköszönni a munkájukat...”
 • 4. milakri 2010. július 07. 09:42
  „"Kormányhivatal" ! Ez egy kicsit diktatórikus hangú ! Majd jól elirányítgatják a nép dolgát. Csendesen, szisztematikusan. Egy kézben az ügyintézés, egy kézben az ellenörzés.”
 • 3. fióka 2010. július 07. 09:41
  „ajjaj ajjaj vikicsunáj beindult”
 • 2. Primax 2010. július 07. 09:14
  „Orbánisztán...”
 • 1. galamblelkü 2010. július 07. 09:11
  „HHistory-nak:Igazi vörös bunkocska.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy II. kerületi szórakozóhely

Kigyulladt a fővárosban, a II. kerületben egy szórakozóhely szerdán kora reggel, a tűzoltók hat… Tovább olvasom