Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Izland az EU-csatlakozáson gondolkodik

Izland 2015-ig csatlakozik az Európai Unióhoz – jósolja Halldór Ásgrímsson, az ország miniszterelnöke. Ezzel a kijelentésével – amely az izlandi kereskedelmi kamara tanácskozásán hangzott el Reykjavíkban – heves vitát robbantott ki hazájában – írja az EUobserver.
Izland 2015-ig csatlakozik az Európai Unióhoz – jósolja Halldór Ásgrímsson, az ország miniszterelnöke. Ezzel a kijelentésével – amely az izlandi kereskedelmi kamara tanácskozásán hangzott el Reykjavíkban – heves vitát robbantott ki hazájában – írja az EUobserver. A liberális kormányfő állásfoglalása azért érdekes, mert pártja és a vele együtt kormányzó Függetlenség Párt az elmúlt tizenkét évben mindig a csatlakozás ellen foglalt állást.

A döntő tényező Izland szempontjából az eurózóna jövője és mérete lesz, s komoly hatással lehet rá a dánok, svédek és britek viszonyulása a közös valutához – véli most Ásgrímsson. Izland jelenleg a NATO és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja. Az utóbbiban a szintén unión kívüli Norvégiával és Liechtensteinnel alkot egységes piacot az EU-val.
A kormányszóvivő szerint az euróval és a dollárral szemben az erős nemzeti valuta, az izlandi korona egyre inkább megnehezíti a halexportot, amelynek 70 százalékos a részesedése az ország teljes kivitelében. Az izlandiak főleg az EU halászati kvótáitól tartanak; az EGT tagjaként viszont figyelmen kívül hagyhatják ezeket az előírásokat.

E kvóták miatt eddig rendszerint gyorsan lezárultak az esetleges csatlakozással kapcsolatos viták. Ezúttal azonban a kormány különbizottságot hozott létre annak tanulmányozására, hogy miként őrizhetők meg Izland halászati privilégiumai egy esetleges uniós csatlakozás után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

sfac: őszi Góleső

Öt pont előnnyel vezeti a megyei harmadosztály Kapuvári csoportjának táblázatát a Soproni FAC.… Tovább olvasom