Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ízelítő a hobbitechnikákból

A szalvétatechnikát gyertyákon is alkalmazhatjuk
SZALVÉTATECHNIKA

Segítségével olyan mintákat varázsolhat szinte bármilyen anyagú tágyra, amely olyan hatást kelt, mintha kézzel festette volna! Lényege, hogy a színes, figurás szalvéták legfelső hártyavékony rétegét egy speciális ragasztóval a felületre rögzítjük, majd tetszés szerint lakkozzuk, esetleg utándíszítjük. Többek között pompás képkereteket, faliképeket, díszdobozokat készíthetünk a segítségével, de léteznek olyan speciális ragasztók is, amellyel porcelántárgyakat, textileket, vagy akár gyertyát is díszíthetünk.
Szalvétatechnikával készült: Téli kép gyerekszobába; Jegesmedvés falikép; Falióra gyerekszobába; Madáretető cserépből

DEKUPÁZS

Míves tárgyakat készíthetünk a dekupázstechnikával is, amely mindössze annyiban különbözik a szalvétatechnikától, hogy speciális dekupázspapírból kivágott mintákat használunk a díszítéshez.
Dekupázzsal készült: Lepkés ékszerdoboz; Macis kincsesdoboz; Angyalos doboz; Dekupázs fadoboz

Igazi felejthetetlen ajándék egy ilyen kincsesdoboz
ANTIKOLÁS

Különleges, kétfázisú repesztőlakkal és patinával, illetve sötétbarna umbra festékkel olyan hatást érhetünk el saját készítésű dísztárgyainkon, mintha régiek, patinásak lennének. Készítsen repedezett képkereteket, falitablókat, dobozkákat. Ha igazán különleges, ünnepi hatást szeretne elérni, a felületen keletkező repedésekbe dörzsöljön antik hatású aranyfestéket! 
Antikolással készült: Angyalos doboz

MATRICAFESTÉS

Készítsen ablakra, bútorra, tükörre ragasztható színes díszeket matricafesték segítségével! Mindössze kontúrfesték, néhány kitöltőfesték és egy műanyag lefűzőmappa szükséges hozzá. Ha megunjuk a mintákat, egy mozdulattal lehúzhatók a felületről. Készíthetünk merev, felakasztható figurákat is, ezekből például szélfüggőt vagy láncot állíthatunk össze. Kaphatók különleges, csillámos vagy bársonyos hatású matricafestékek is.  
Matricafestéssel készült: Üvegmatrica ünnepi mintákkal

Egy-egy pecsételt motívummal megpecsételhetjük az ünnepi hangulatot
ÜVEGFESTÉS

Poharakat, palackokat, üvegtányérokat, tárolóüvegeket díszíthetünk ezzel a technikával, amely két fázisból - kontúrozásból és a minták kitöltéséből - áll. Segítségével újjávarázsolhatók a kiürült, karcsú borosüvegek, de színpompás, sejtelmes mécsestartót is készíthetünk. Kombinálhatjuk antikolással, azaz repesztéssel is, így olyan üvegeket varázsolhatunk, mintha az Ezeregyéjszaka meséiből csentük volna el őket!     

SZATINÁLÁS

Speciális üvegfestékkel matt, homokfúvott hatást érhetünk el. Az alapfesték fehér, ehhez színes üveg- vagy akrilfestéket keverve válogathatunk a színek között. Felvihetjük ecsettel vagy kis szivaccsal is. Különleges, ünnepi látvány, ha a fehér szatinált felületre ezüst üvegkontúr-festékkel rajzolunk vagy írunk.     
Szatinálással készült: Keleti gyertyatartók; Szatinált csillagos üveg 

Textilfestéssel, öntapadós sablonnal egyedi ruhadarabokat készíthetünk
PECSÉTELÉS

Már régen nem igaz, hogy a pecsételés csak a gyerekek kiváltsága. A különböző - gyakran művészi - pecsétekkel díszíthetünk saját készítésű üdvözlőlapokat, borítékokat, ajándékkísérőket, ültetőkártyákat, de akár kereteket és dobozokat is. Ha a még nedves mintába domborítóport szórunk, és nagy hőhatásnak tesszük ki, különleges, plasztikus mintát kapunk. Pecsételéssel készült: Domborított doboz

TEXTILFESTÉS

Öntapadós tapétából kivágott sablonok segítségével könnyen festhetünk egyszerűbb mintákat pólóra, pulóverre, babaruhára. Kaphatók speciális, fémhatású festékek is, sőt, hőre (vasalásra) domborodó készítmények is, amelyek elsősorban a gyerekek körében aratnak sikert. Ha nem szeretnénk sablonokkal dolgozni, válasszuk a vastag tollra emlékeztető tubusban kapható, vasalással fixálható festékeket.
Textilfestéssel készült: Rénszarvasos póló; Szarvasagancsos póló

GIPSZKIÖNTÉS

A gipszből öntött keretek itt vidám színeket kaptak
Mindössze egy műanyagból készült gipszkiöntő, némi gipsz és egy kis víz szükséges ahhoz, hogy látványos figurákat készítsünk. A megszáradt figurákat akrilfestékkel festhetjük ki, a nagyobb darabokat pedig, mint a mécsestartók vagy a képkeretek, szalvétatechnikával díszíthetjük. A festett gipszfigurákat felragaszthatjuk képkeretekre, használhatjuk magukban, plasztikus képként, felhasználhatjuk koszorúk vagy asztaldíszek összeállításánál.
Gipszkiöntéssel készült: Falióra az űrből

FÉMDOMBORÍTÁS

Az arany- vagy ezüstszínű, A/4-es formátumban kapható fémlapok ollóval vághatók, és egy kifogyott golyóstollal vagy speciális fémdomborító eszközzel mintássá varázsolhatók. Hajlíthatunk belőlük mécsestartót, vagy fém címkéket, amelyeket ajándékkísérőként vagy dobozokra ragasztva használhatunk fel.   
Fémdomborítással készült: Bohókás fém mécsestartó; Fém Mikulás-függő; Fémbe karcolt betlehem; Fémdíszes képkeret; Fémdíszes mécsestartó; Csillogó ajándékkísérők

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés volt Kínában

Kínában a legújabb jelentések szerint 14 ember vesztette életét a keleti országrészt megrázó hajnali… Tovább olvasom