Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Íz a nyelven, aroma az orrban

Az ízlelés a táplálkozás szempontjából élvezetet jelent, de védelmet is: a szervezet számára hasznavehetetlen anyagokat nem veszünk magunkhoz. A nyelv mindössze négy ízt ismert fel, a szaglóhámban érzékeljük az aromákat. Az ízlelés zavarait több száz betegség okozhatja, a dohányzás pedig alapvetően gátolja az érzékelést.
A táplálkozás önmagában energiafelvétel: az ízlelés teszi élvezetessé. Illusztráció: Schmidt Andrea
A bőr mellett a nyelv a legközvetlenebb érzékszerv, mely mindössze négy ízt képes érzékelni. Az édest elöl, a keserűt hátul, a savanyút és a sósat kétoldalt sávokban fogják a kemoreceptoraink, de találhatók érzékelő pontok a szájpadláson és az orcában is. A négy alapíz árnyalatait, vagy azoktól eltérő illatokat az orrban elhelyezkedő szaglóhám képes felfogni, így jön létre az érzékelés során az a harmónia, melyet az agy beazonosít. A páratlan élvezettel járó folyamat örömtelivé teszi a táplálkozást, de védelmet is jelent: a szervezet számára hasznavehetetlen anyagokat nem vesszük magunkhoz.

A zavarok okai

Dr. Bandula Mihály főorvos szerint az ízérzékelés zavarait több száz betegség okozhatja. A szentesi szájsebész példaként említette a feltehetően sokak által ismert influenzát. Gyógyszerek mellékhatása lehet a gátolt ízérzékelés, de a zavarok okát elsősorban a receptorokban, a közvetítő idegszálakban, vagy éppen magában az agyban keresi az orvos. A fogorvosok felfigyeltek a jelenségre: a fémmel tömött fogak jelenlétében a száj egyféle galvánelemként működik – kioldva azok ízét. Ilyenkor panaszkodik a beteg arra, hogy fémes ízt érez a szájában. Vashiány is okozhat problémát, súlyos esetben pedig daganat.

Dohányosok hátrányban

Német orvosok felmérése szerint száz dohányosból talán csak egy van még abban a helyzetben, hogy felismerje a saját márkáját. A dohányosok általában csak az erős, fűszeres ételeket kedvelik, mert azoknak még érzik az ízét. Az ízlelőidegeknek erős dolgokra és nagy koncentrációra van szükségük, hogy egyáltalán még valamire reagáljanak. Sokkal kevésbé fogják fel a gyümölcsök finom ízárnyalatait, ezért van az, hogy a dohányosok vitamindús termésekből nagyon keveset fogyasztanak. Valójában éppen erre volna szükségük, hiszen a gyümölcsök méregtelenítik, frissítik a szervezetet, kioldják belőle a káros anyagokat. 
Édes után savanyú

A táplálkozás az élet elengedhetetlen feltétele és élményforrás egyben. Az édes ízeket fogadjuk be szívesen legelőbb, a savanyú és a sós íz középen szerepel világunkban, míg a keserű témákat hátradobtuk, mint valami patikai pirulát. Az ezektől alapvetően eltérő ízekkel jellemezhető anyagok nem is tartoznak a nyelvvel leírható fogalmak közé, következésképpen nem részei a befogadható világnak.
Az ízlelés egyfajta ajándék, az evéssel járó élvezet pedig mással nem pótolható: az univerzum valamennyi színe, illata és íze szerepel az elmúlt néhány ezer év összes receptúrájában, valóságos versenyben az emberi kreativitással. Még mindig születnek a konyhákban új elképzelések, az elmúlt kétszáz évben sokszorosára nőtt a fűszerek és ízanyagok fogyasztása.

Egy deci vörösbor

Az egészségügyi világszervezet állásfoglalása szerint napi egy deciliter vörösbor – flavonoidtartalma miatt – jótékonyan hat az egészségre, mert ez a mennyiség még nem károsítja a májat. Érdekes megfigyelés, hogy egy pohár vörösborral a kézben mi mindent tapasztalhat az ivó. A bor színe örvendezteti a szemet, illata áthat az orron, íze közvetlenül a szájban fogható, a pohár hűvös széle ajakkal érzékelhető, s hogy az élvezeteket tovább fokozzuk, koccintunk: fülünknek is csengjen. Étkezés és italfogyasztás közben rendszerint alkalom nyílik a beszédre, amikor a nyelv főszereplővé lép elő. Ha nem az agyunkból, hanem ízlésünk szerint beszélgetünk, tettünk valamit a harmonikus világ megteremtéséért magunkban és a környezetünkben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos a Mosoni-Duna rehabilitációja?

Tovább olvasom