Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Itt az idő: hétfőn hallgatja ki az ügyészség Gyurcsány Ferencet

Ma hallgatják ki Gyurcsány Ferencet. A volt miniszterelnök a nyomozóhatóság szerint hivatali visszaélést követetett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.
Ma hallgatják ki a Központi Nyomozó Főügyészségen gyanúsítottként Gyurcsány Ferencet. A volt miniszterelnök a nyomozóhatóság szerint hivatali visszaélést követetett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

A szocialista politikus korábban felszólította az ügyészséget, hogy kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, és közölte, hogy azokból másolatot kér. Az általa vezetett MSZP-s platform a kihallgatás idején tüntet az ügyészség épülete előtt. Gyurcsány Ferenc áprilisban számolt be arról, hogy a legfőbb ügyész a mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Egyúttal kinyilvánította: mentelmi jogának felfüggesztését fogja kérni az Országgyűléstől.

Az ügyben tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy együttműködik az ügyészséggel, de "Orbán Viktor meghosszabbított karjaként" tekint az eljáró ügyészekre. A parlament végül - a szakbizottság javaslatára - szeptember 12-én függesztette fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. Polt Péter legfőbb ügyész indítványa szerint a korábbi kormányfő azzal lépte túl a hatáskörét és követett el hivatali visszaélést, hogy a sukorói Kingís City beruházás befektetőivel 2008 májusában a Parlamentben folytatott tárgyalásán kifejezte, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést, és kizárólag azt, vagyis a telekcserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként.

Gyurcsány Ferenc - aki mindvégig koncepciósnak minősítette az ellene indított eljárást - úgy reagált: semmi sem támasztja alá az ügyészség gyanúját, a vádhatóság által küldött dokumentumok - az ügyben a telekcsere érvényesítéséért folyó polgári perben született tanúvallomások - pedig egyenesen cáfolják. A volt kormányfő elmondta, a 2008. májusi tanácskozás résztvevői egybehangzóan állítják: ott nem született döntés, és ő mindenkit arra kért, hogy a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

A korábbi miniszterelnök ellen még 2009 októberében Schiffer András - az LMP jelenlegi frakcióvezetője - tett feljelentést arra hivatkozva, hogy a sukorói Kingís City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésekor megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Gyurcsány Ferenc viszont szeptember elején azt mondta az MTI-nek, hogy ezek a szempontok nem szerepelnek az ügyészség érvei között. A szocialista politikus - miután megkapta a gyanúsítotti idézést - bejelentette: arra szólítja fel az ügyészséget, hogy kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, és azokból másolatot kér.

A 168 Órának pedig úgy nyilatkozott: arra számít, hogy az ügyészség vádat emel ellene, nem feltételezi azonban, hogy őrizetbe veszik és előzetes letartóztatásba helyezik. Tóth Mihály büntetőjogász az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: miután a hivatali visszaélés viszonylag kisebb súlyú, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, és a volt miniszterelnök esetében nem lenne életszerű szökés vagy összebeszélés veszélyétől tartani, meglepő volna, ha kényszerintézkedést, például előzetes letartóztatást vagy házi őrizetet alkalmaznának vele szemben. A ma délután egy órakor kezdődő kihallgatás idejére a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform tüntetést jelentett be a Központi Nyomozó Főügyészség elé. Az MSZP-s tömörülés a többi között arra kéri a demonstrálókat, hogy a kihelyezett fehér transzparenseken hagyják ott az ujjlenyomatukat. Gyurcsány Ferenc a rendszerváltás óta az első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítottak.

Olvasóink írták

 • 4. rommel 2011. október 04. 20:40
  „BŰN ÉS BŰNHŐDÉS !
  MOST KEZDŐDIK !
  ÉS NEM LESZ HAPPY END !!!”
 • 3. kerteszb 2011. október 03. 14:35
  „Elég szánalmas ez a koncepciós per, ha be akarják csukni, akkor valami tényleges dologért kéne...”
 • 2. Eva- 2011. október 03. 08:55
  „bizony ma folytatódhat a koncepciós eljárások sora

  a költségvetés pedig ???????
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110930-matolcsy-gyorgy-a-2012es-benyujtott-koltsegvetesrol.html

  öt területhez nyúl hozzá
  nyugdíj---egészségügy--adó--közmunka---országvédelem tartalék képzéssel--

  viszont több jut--oktatásra, egészségügyre--közbiztonságra---gazdaságfejlesztés--társadalmi felzárkóztatás--hatékony államra--
  mert az állam több területet egyszerűen nem finanszíroz majd!

  de itt a kotta:

  http://index.hu/belfold/partI7339/”
 • 1. embertelen 2011. október 03. 08:21
  „Ma minden kiderül. Ha Gyurcsányt nem tartják benn előzetesben, akkor az számomra azt jelenti, hogy gyenge az ügyészség próbálkozása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legnagyobb utasszállítója Magyaroszágon - galéria

A világ legnagyobb utasszállító gépe Budapestre érkezett vasárnap délután, az Airbus A380-ast a… Tovább olvasom