Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Itt az e-bevallás kora

Tavaly a közel 270 ezer ellenőrzés során 302 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH)  2006 májusától havonta közel 80 ezer adózó nyújtotta be  járulékbevallását 3,2 millió magánszemélyről, ami az év végéig közel  egymillió bevallás feldolgozását jelentette.

Tavaly a közel 270 ezer ellenőrzés során 302 milliárd forint – az előző évinél 49 százalékkal több –  adókülönbözetet tártak fel, ami jelzi az ellenőrzési kiválasztási  rendszer hatékonyságának jelentős javulását. Az ellenőrzési  megállapításokhoz 179 milliárd forintnyi szankció kapcsolódik, ami  52 milliárd forinttal – 41,7 százalékkal – haladja meg a 2005. évit.  

Az idei APEH-feladatok között a gázártámogatásra való jogosultság kontrollja is szerepel. Ez az adóhatóság feladata lett!  
Az idén teljes körűvé válik az elektronikus úton történő adó- és  járulékbevallás. Az adóhatóság mintegy 835 ezer adózót vár újonnan e  körbe, közülük azonban az idei év indulásáig csak 616 ezren  regisztráltatták magukat.


Régiós felállás

Az adóhatóságnak a havi járulékbevallás teljessé tétele mellett  is számos, az idei évtől érvényes változásra kellett felkészülnie.  Januártól átalakult az APEH szervezete (a 22 területi igazgatóságot  hét régiós igazgatóság és az országos illetékességű kiemelt adózók  igazgatósága váltotta fel).  

Illetékhivatallal bővülő feladatok

Bővültek az adóhivatal feladatai is: az adóhatósághoz kell  bejelenteni a foglalkoztatotti jogviszonyokat, erre vonatkozóan már  az első napon több mint 6 ezer bejelentés érkezett (az adatokat  azonnal továbbítják az OEP és az OMMF felé, ígéri az APEH). Az  adóhatóság kezeli ezentúl a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak  bevallásait és befizetéseit is.  
Az APEH kebelén belül működnek ez évtől az illetékhivatalok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom