Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer négyzetméteres közművesített telekért húszmillió forintnál többet is kérnek a nagyvárosban. Szegedtől távolodva már jobb a helyzet: Deszken és Domaszéken négy-öt millióért, Balástyán vagy Ásotthalmon már egymillió forint alatt is vásárolhatunk házhelyet.
731 négyzetméteres telek több mint 13 millió forintért Újszeged Marostői városrészében. Fotó: Schmidt Andrea
Újszeged Marostői városrészét egy kilencvenkilenc százalékban liechtensteini tulajdonú, de budapesti székhelyű cég 2001-ben 200 millió forintért vásárolta meg az önkormányzattól. A több mint húszhektáros terület vételára négyzetméterenként 980 forint volt. A cég mintegy tizenöt hektárt parcellázott fel, amelyet közművesítve nyolc-kilencezer forint négyzetméteráron értékesített.

– A beruházás 2003-ban kezdődött, s rá egy évvel már valamennyi porta elkelt: 214 építési telekből 161 családi házat, 48 sorházat és 5 társasházi parcellát alakítottunk ki – árulta el Kvák Emil, ügyvezető.

Manapság is lehet még telket vásárolni a kedvelt lakóövezetben: a Déli Apróban talált hirdetés szerint a Klára és a Katalin utca sarki, 731 négyzetméteres telket 13,2 millió forintért árulják. Állítólag folytatása is lesz a marostői résznek: a következő ütemben 174 házhelyet kívánnak kialakítani – információnk szerint – tizennégyezer forint körüli négyzetméter áron. Szeged szívében is horribilis áron kínálnak telkeket: például a Cserzy Mihály utcában egy 771 négyzetméteres parcella 28,5 millióba kerül.

A Marostői városrészhez hasonló lakóövezet épülhet Dél-Újszegeden is a volt Lőtér és a Törökkanizsa utca közötti, közel húszhektáros területen. A földterület több mint harminc magánszemély tulajdona. Egyik képviselőjük, Kucsera József érdeklődésünkre elmondta, hogy elkezdődött a szántóföld telkekké alakítása. A csatornázás már elkészült.

Az önkormányzat a teljes közmű kiépítése után engedélyezi a belterületté nyilvánítást. Ezt követően a 180-185 házhely négyzetmétere várhatóan nyolc-tízezer forintot ér.

Deszk az új Újszeged?

Deszken 180 aszfaltozott és közművesített telket árulnak 4800 forintos négyzetméter áron. A parcellákból eddig 36 kelt el. A lakópark jellegű övezet és az újszegedi Fő fasor közötti útszakasz egy részét már ellátták szilárd burkolattal és idén a második ütem is elkészül, így a Szeged és Deszk közötti út hossza hétről két kilométerre csökken, így Deszk „újosztása" szinte összenő Újszegeddel.

A magas szegedi telekáraktól visszariadva sokan a környező településeken kívánnak építkezni. Például Domaszéken az önkormányzat ezer és ezerhatszáz négyzetméteres közművesített telkeket árul négy-, illetve ötmillió forintért.

– Tavaly öt-hat, a korábbi években, 2003-tól ötven telket értékesítettünk, amelyek hetven százaléka már be is épült. Jelenleg már csak egy-két eladó portát találni az új osztáson. Zömében Szegedről jönnek ide lakni – magyarázta a település jegyzője, Gulácsiné Somogyi Ilona.

Domaszék lakóinak száma az elmúlt nyolc évben nyolcszáz fővel gyarapodott – köszönhetően a Szegedről kiköltözötteknek is. Konczik József kétmillióért szabadulna meg a községtől háromszáz méterre található, tartalék belterületnek nyilvánított, ezer négyzetméteres portájától, amelyet egy majd hatezer négyzetméteres tanyából választott le.

– Telekkialakítási kérelemmel lakóépületet is fel lehet rá húzni. Úgy tűnik, akad is rá vevő, most éppen az építési osztályon érdeklődnek az engedélyezéssel kapcsolatban – mondta el a férfi.

A Szegedhez közeli településeken, így például Deszken és Szentmihályon 4-5 millióért, kicsit távolabb, mondjuk Kisteleken, Zsombón vagy Bordányban 1-4 millió között, míg Balástyán, Zákányszéken vagy Ásotthalmon akár egymillió forint alatt is vásárolhatunk egy 800-1000 négyzetméteres parcellát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik önnek az igazi tél?

Tovább olvasom