Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Iszapömlés: az igazgatóság elnöke szerint a menedzsment nem mulasztott

Az igazgatóság elnöke szerint a Mal Zrt. menedzsmentje minden hatósági előírást betartott, ezért a munkatársait nem terheli felelősség a vörösiszap-katasztrófa miatt.
Az igazgatóság elnöke szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. menedzsmentje minden hatósági előírást betartott, ezért a munkatársait nem terheli felelősség a vörösiszap-katasztrófa miatt.

A tanúként meghallgatott Tolnay Lajos a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalásán kijelentette: nem az üzemeltetéssel összefüggésben következett be a tragédia.

A Mal tanúként meghallgatott elnöke több szakértői véleményre hivatkozva azt mondta, hogy a tározó helyszínének rossz kiválasztása, tervezése, kivitelezése és a résfal megépítése előre "kódolta a katasztrófát". Hozzátette: a kérdés csak az volt, hogy mikor következik be.

Az átszakadt tározó alatti talaj minősége mellett a helyszín kiválasztásánál nem vették figyelembe az úgynevezett kationcsere jelenségét sem. Ennek során az agyagban lévő kationok 10-15 év alatt a lúggal kölcsönhatásba lépnek, és az agyag elveszíti tartószilárdságát - tette hozzá.

Kitért arra is: a vizsgálatok során kiderült, hogy a X-es tározónak nem készítettek megfelelő alapozást, és a gát szilárdsága nem felelt meg az előírásoknak.

A katasztrófát az előbbiek mellett az erős szél és a sok csapadék együttes hatása okozta. Elmondta: a cégnek a rendszerváltozást követő, 1997-es privatizációs szerződésében a vörösiszaptérre egyetlen feladat vonatkozott, a talajvíz szennyezését megakadályozó résfal építésének befejezése.

Az ügyész kérdésére, hogy egyetértettek-e a résfal megépítésével, azt válaszolta: ez szerződéses előírás volt, e nélkül kizárták volna őket a pályázók köréből. A résfal kedvezőtlen hatásairól akkoriban nem volt szakmai álláspont, de azóta kutatási eredmények bizonyítják a gátfal stabilitására kifejtett káros hatását - tette hozzá.

A tanácsvezető kérdésére kifejtette, hogy a bauxitbányászatot Magyarországon 2015-ig lehet fenntartani, a termelés során keletkező vörösiszap tárolását a X-es és a X/a kazetták mellett a VIII-as és a IX-es tározók falának megmagasításával tervezték megoldani.

A falmagasításra a zöldhatóság 2009-ben engedélyt adott, de nem végezték el - mondta. Hangsúlyozta, hogy a cég a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

A környezetvédelmi beruházások közül kiemelte a 700 millió forintból 2010-re megépült új szűrőüzemet, amely egyéves megtérülés mellett lehetővé tette a technológiaváltást, és a vörösiszap lúgterhelésének csökkentését. Szabó Györgyi tanácsvezető felolvasta a kihallgatása óta elhunyt környezetmérnök, Komlós Csaba vallomását, ő 12 éven át végezte a tározótér talajszennyezésének vizsgálatát.

A kollégája helyett beidézett Maján György elmondta, hogy adataik szerint a résfal 1,5-3 méter magasságúra duzzasztotta a talajvizet a tározók körüli részeken. A talajvíz nyomása az északi falakat terhelte leginkább.

A felszín alatti szennyezéseket vizsgáló szakértő szerint 12 év alatt soha nem tapasztaltak jogszabályokkal ellentétes tevékenységet a cégnél, a zöldhatóság a jelentéseiket évről évre jóváhagyta. A bíróság elutasította a kilenced- és a tizenkettedrendű vádlottak védőinek a vád megszüntetése iránti kérelmét, az indoklás szerint a vád törvényes.

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Olvasóink írták

 • 8. load 2013. január 18. 15:31
  „7. Dwatson
  A lényeg urbanistapista utolsó mondatában van.
  Az agyagra épített salakgát, a környezetvédelmi szakhatóságok által kötelezően előírt - a csurgalék víz útját elzáró - környzetvédelmi résfal, a gátalap átázását eredményezte.
  Csak az volt a kérdés, hogy milyen magas tároló szintnél indul meg a gátfal.
  A gát magasságát - a környezetvédelmi hatóság engedélyével - többször is növelték.”
 • 7. Dwatson 2013. január 15. 21:53
  „Azért az elgondolkodtató,hogy ha valami nem volt rendben a tározó üzemeltetésével,akkor a környezetvédelmi hatóság miért adta ki az engedélyeket,mert ha minden rendben volt,akkor tényleg nem ők a felelősök,de ha nem,akkor milyen volt az ellenőrzés,felületes,hiányos,semmilyen,csak eltették a pénzt? Az ellenőrzés felelősségéről mindenki hallgat.
  Mondok egy példát:bevezetik a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatát,amit a fogyasztó rendben el is végeztet,utána történik egy tragédia (sajnos ma is történt Komáromban),kiderül hogy a készülék hibásan van bekötve,na ilyenkor ki a felelős,aki üzemeltette és ellenőriztette,vagy aki ellenőrizte és rendben találta?”
 • 6. urbaniastapista 2013. január 15. 21:39
  „Ahogy minden építészeti-mérnöki tragédiának, úgy ennek sem valószínű, hogy egy felelőse, egyetlen oka lenne.
  Valóban, kellett hozzá a vadkapitalista profithajhászat, de a dilettáns területi környezetvédelmi felügyelőség (illés államtitkár egykori titkára által igazgatva), az agyagra épített salakgát és a vizet visszatartó környezetvédelmi résfal IS.”
 • 5. tradermike 2013. január 15. 21:18
  „"Senki sem felelős" irányba terelni az ügyet kb annyira abszurd, mint a vörösiszapnak kétharmados törvényben előírni, hogy ezentúl csak felfele folyhat.”
 • 4. ktl 2013. január 15. 21:15
  „Magyarország nem jogállam, hanem a jogászok állama.”
 • 3. knifemaster 2013. január 15. 21:00
  „Ez annyira biztos volt ,hogy még.”
 • 2. méz-ing 2013. január 15. 18:59
  „"Iszapömlés: az igazgatóság elnöke szerint a menedzsment nem mulasztott"

  Akkor ezek szerint a menedzsmentnek az a dolga, hogy integessen a vörösiszapnak...
  PERSZE A SOK PÉNZ ÉS A "HASZON" ELTÉTELE UTÁN...”
 • 1. k2968 2013. január 15. 18:42
  „Akkor ki a felelős?Talán a környékbeli falvak lakói,hogy mertek falukat építeni a tározó mellé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: 160 ezerrel több a foglalkoztatott a kormányváltás óta

Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának fideszes alelnöke szerint az eddigi eredmények azt… Tovább olvasom