Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Iszapömlés: a károsult vállalkozások 90 százalékát kártalanították

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékával már megkötötték a támogatási szerződést.
A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékával már megkötötték a támogatási szerződést, és a megállapított összegeket is kifizették - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A gazdálkodó szervezetek kárenyhítésére augusztus végéig 118,1 millió forintot fizettek ki, a várható kifizetések között még csaknem egymilliárd 682 millió forint szerepel az OKF honlapján olvasható, szeptember 13-i kimutatás szerint. Petróczi Tímea emlékeztetett, hogy a Belügyminisztérium - az OKF közreműködésével - a vállalkozók támogatására vonatkozó programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásokat vizsgáló irodáján keresztül kezdeményezte az Európai Bizottságnál. Közölte, hogy a minisztérium a támogatási programot május 23-án jelentette be hivatalosan a Bizottságnak, mert az iszapömlésben kárt szenvedett cégeknek csak az európai uniós jogszabályokkal összhangban, a verseny feltételeit nem sértve nyújthatnak segítséget. Így a károsodott vállalkozásoknak úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást nyújthat a Belügyminisztérium a bizottsági rendelet előírásainak megfelelően; eszerint a kártalanítás felső határa vállalkozásonként 200 ezer euró - mondta Petróczi Tímea. Hozzátette: a "de minimis" értékhatárt meghaladó vagy a "de minimis" alapon támogatást igénybe venni nem kívánó cégek támogatásának esetében támogatási szerződés megkötésére a Bizottság 2011. július 13-án jogerőre emelkedett jóváhagyó határozata ad lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy az uniós jóváhagyás értelmében a "nem kizárt ágazatokban" támogathatók a vállalkozások a 200 ezer eurós összeghatár felett.

Az ide tartozó károsult cégek 90 százalékával már megkötötték a szerződést, és ki is fizették az összegeket. Petróczi Tímea közölte, hogy a mezőgazdasági termelést folytató vállalkozások - mivel tevékenységük alapján kizárt ágazatnak minősülnek - az uniós jogszabályok szerint nem kaphatnak támogatást. A benyújtott mezőgazdasági kárigényeket a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közreműködésével eljuttatták a Bizottsághoz, és az EB várhatóan október 8-án hozza meg a döntést. A mezőgazdasági termelők és feldolgozók kieső jövedelmének ellentételezésére a VM csekély összegű támogatás formájában jövedelempótló támogatást hirdetett meg.

A gazdák 350 millió forintra pályázhattak, és az elnyert összeget január végéig meg is kapták - közölte a szóvivő. A kormány a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett vállalkozások dologi kárának megtérítését vállalta, azaz a kártalanítás az ingóságok, gépek, berendezések mellett az árukészletben, a termékekben esett károk megtérítésére terjed ki, és nem vonatkozik az úgynevezett egyéb károk kategóriájába sorolt elmaradt haszon és forgalomkiesés, illetve a banki követelések és az ingatlanok értékvesztésének megtérítésére.

Az OKF az állam vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kiadásait folyamatosan összesíti, a táblázat a http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/uvegzseb/uvegzsebä389.pdf oldalon található. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakupcsek, Csiszár, Mága: októbertől megújulnak a közszolgálati médiumok

Október 1-jétől megújulnak a közszolgálati televíziós és rádiós csatornák. Az MTV-n 36, a Duna… Tovább olvasom