Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Iszapkatasztrófa: felajánlásokból építenek autonóm szalmaházat Devecserben

Devecserben épül Magyarország első autonóm szalmaháza, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztett négytagú családnak pénzforgalom nélkül.
Devecserben épül Magyarország első autonóm szalmaháza, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztett négytagú családnak pénzforgalom nélkül, felajánlásokból valósul meg - mondta a kezdeményezést életre hívó Pannon Presztízs magazin szerkesztője az MTI-nek.

Tancsa Ágnes elmondta, a város önkormányzata azonnal a kezdeményezés mellé állt és kijelölte azt a 1023 négyzetméteres telket, ahol elkezdődhetett az építkezés. Elsősorban újrakezdési lehetőséget szeretnénk adni egy családnak, környezetbarát, független, gazdaságos otthon formájában, ami az elvesztettet igyekszik pótolni - fogalmazott Tancsa Ágnes, hozzátéve, hogy szeretnék, ha az emberek jobban megismernék a devecserihez hasonló energiatudatos, aktív házakat. Az egyedülálló kezdeményezésről - amelyhez azóta nyolcvan cég, köztük az E.On, Bakonyerdő Zrt., Bakonykarszt Zrt., Mofém Zrt., Tondach Hungária Zrt., Zalakerámia és a Waberers is csatlakozott - tavaly decemberben született a Fejér Megyei Építészek Kamarája, Devecser Város Önkormányzata, Endes Attila és a Pannon Presztízs Magazin között egy megállapodás. Ebben rögzítették, hogy minden segítséget és támogatást megadnak a Presztízs Összefogás Ház felépüléséhez, és a megállapodás tartalmazza azt is, hogy az építészkamara tervezteti a házat és készítteti el az építési engedélyhez szükséges dokumentációt, Endes Attila technológiai elképzelései alapján - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a "Presztízs Összefogás Ház" egy 115 négyzetméteres, háromszobás családi ház, melynek egyediségét nem a külső megjelenése, hanem energiatudatossága adja: energiaellátását napelemek és szélgenerátor biztosítja, a használati meleg vizet napkollektor állítja elő. Saját szennyvíztisztító rendszerrel, fúrt kúttal, víztisztítóval rendelkezik. Talajkollektor melegíti elő a beérkező levegőt a hőszivattyús szellőző berendezés számára. Táncsa Ágnes hozzátette, hogy a falakban, a vakolatban, a talajban hitelesített szenzorok mérik a hőmérsékletet, páratartalmat, melyet egy központi egység összegez, és értékel. A külső meteorológiai állomás adataival összevetve hiteles értékeket mutat a napelemek, napkollektor, szélgenerátor működéséről, a szalma építőanyagként való felhasználásáról. Terveik szerint a devecseri család karácsonyra beköltözhet új otthonába, a házat vasárnap az 1000 Magyar Ház- Magyarázom a házam program keretében nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használatarányos útdíj: még semmi jele, hogy bevezetnék

A használatarányos útdíj tervezett 2013-as bevezetésének egyelőre semmi jele, pedig a magyarországi… Tovább olvasom