Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Isteni ízek a családi szakácskönyből

A Bokor-házaspár már rutinos indulónak számít, diós Charlotte tortájuk már fődíjat nyert 1999-ben.

Lapunk receptversenyein a Bokor-házaspár már rutinos indulónak számít, 1999-ben a diós Charlotte tortával neveztek a „sütemény" kategóriában, s meg is nyerték a fődíjat, egy edénykészletet. Két évvel később pedig Natália édesanyja bizonyult a legjobbnak juhtúrótortájával a sós sütik versenyében.

Családjukban nagy hagyománya van az együtt sütés-főzésnek, Csaba örömmel készít baráti összejöveteleken is férfias étkeket. Vallja, hogy a férfiak bátrabban fűszereznek és jobban mernek kísérletezni mint a nők. Natália egyből kiegészíti párját, a férfiak viszont kis mennyiséget nem tudnak főzni, csak nagy adagokban  tudnak gondolkodni. A családanya inkább a süteményekkel bíbelődik a legszívesebben.
Natália örül annak, hogy férje rutinosan forgatja fakanalat, az pedig már tényleg hab a tortán: Csaba tudja, a tevékenységsorozathoz hozzátartozik a mosogatás is, így a szennyes edényeket sosem hagyja maga után. Már a nagyobbik fiúkat is sikerült „megfertőzniük" a főzés szeretetével, harmadikos korában pudingot főzött mire a szülők hazaértek, s Natália nem tudta, hogy a gáztűzhely használata miatt megszidja gyermekét, vagy pedig a finomra sikeredett puding miatt megdicsérje.
A házaspár kitűnő ötletnek találja, hogy a Kisalföld olvasói által beküldött repcetekből összeállít egy könyvet, hiszen így igencsak más jellemzői lesznek a gyűjteménynek, mintha szakemberek, mesterszakácsok jegyeznék.

Jóval hitelesebbnek tartják a családban megedzett recepteket.  Ezeket gyakran az édesanyáinktól, nagymamáinktól tanuljuk, így felbukkanhatnak már elfeledett receptúrák, amelyeket ha követünk, ínyencségeket kóstolhatunk ismét, s lehet, hogy csak nagyon szűk körben ismerik. Esetleg már elfeledett főzéstechnikai fogások kerülhetnek ismételten a felszínre. Mint például Natália családjában a „keletlen". Ez a berének egy olyan verziója, amit több lisztel kell készíteni és tepsiben kisütni. A keményebb típusú tésztát fokhagymásan és teával kell fogyasztani. Natália állítása szerint: isteni.

A professzionális szakácskönyvekben a gyönyörűen megfotózott és blikkfangos nevű ételekhez gyakran felsorolnak olyan fűszereket és hozzávalókat, amiről sokunknak fogalma sincs, hogy tulajdonképpen mi is az. Előfordult, hogy szakboltban érdeklődtek, s az eladó se tudta, hogy milyen fűszert keresnek. Nem beszélve arról, hogy gyakran a különleges fűszerek rendkívül drágák, s nem lehet kis kiszerelésben kapni. S ha megvesszük, nincs garancia arra, hogy ízleni is fog. Ha nincs az adott fűszerből, akkor jön az otthoni ötletelés, hogy milyen már meglévő, tradícionális fűszerrel lehetne helyettesíteni. De akkor már persze mások lesznek az ízek.

Natália mosolyogva megjegyezte az ízharmóniákról: bár most a az egészséges táplálkozás kapcsán a zöldségek vannak favorizálva, de meglátása szerint a rántott húsnál, amit sült krumplival tálalunk, nincsen finomabb.
Egyre több készétel, konzerv van forgalomban, ebben a rohanó, fogyasztáscentrikus világban ránk akarják kényszeríteni, hogy az emberek ne főzzenek otthon, hanem a kész ételt vegyék meg. Ezek a termékek tele vannak tartósítószerrel, ízfokozókkal, különböző E- kezdetű segédanyagokkal, amelyek hatását hosszútávon még nem ismerjük a szervezetünkre.

A főzésnek, a közös étkezéseknek megvan a családösszetartó ereje. Éppen ezért Bokorék nagyon odafigyelnek arra, hogy ne csak hétvégén ebédkor, hanem hétköznap este a család közösen fogyassza el a lehetőleg frissen sütött-főzött vacsorát. Mint ahogy ezt tették a virslis krokettel is, amit Bokorék szívesen ajánlanak a Kisalföld olvasóinak is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereség

Teke Szuperliga, férfi

FTC–S. Ászok 8:0 (3246–3069). A nagyon gyenge… Tovább olvasom