Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Ismét több a munkanélküli

Második hónapja újra emelkedik a munkanélküliség a megyében. Igaz, most is csak hajszálnyival lettek többen az állástalanok.


A 19 éves dunaszentpáli Tóth Ádám szeptember 1-jén állt munkába a győri Rába Futómű Kft.-nél, miután végzett a Jedlik-középiskolában. A fiatalember CNC-megmunkáló gépen dolgozik. „Jól érzem magam, rendkívül segítőkész mindenki. Elégedett vagyok" – mondta kérdésünkre. Rajta kívül kilenc fiatalt vett fel a cég egy ösztöndíjprogram keretében, amelyet 2007 óta működtet fémipari középiskolákkal közösen. Ez a vállalat hosszú távú stratégiájában megfogalmazott, a válság ellenére is fenntartott célok megvalósulását támogatja, ilyen a fiatalítás, a kulcsfontosságú szaktudás megőrzése és átadása, valamint az utánpótlás-nevelés.

A Rábánál elhelyezkedett fiatalok a szerencsések közé tartoznak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerdán közzétett adatai szerint a megyében hatodával nőtt a pályakezdő álláskeresők száma augusztusban júliushoz, és több mint 40 százalékkal 2008 augusztusához képest. Számuk kis híján eléri az ezret, ami évtizedes rekord.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikája ettől függetlenül nem gyászjelentés. A munkanélküliségi ráta ugyan második hónapja emelkedik, de egyelőre inkább stagnálásról beszélhetünk. Júliusban 37-tel, augusztusban 85-tel voltak többen az utcán, mint egy hónappal korábban. A rubrikában így 14.475 szerepel, ami nem sokkal marad el a 2000-es évek negatív rekordjától, az idén áprilisi 14.782-től. Az érték csaknem kétszerese a tavaly ilyenkorinak. Az álláskeresők száma 2008 novemberétől idén februárig nőtt meg drasztikusan a megyében, azóta azonban gyakorlatilag – ha eltekintünk a néhány százas hullámzástól – érdemben nem változott, befagyott a 14 és 15 ezer közötti szinten.

A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.


Olvasóink írták

  • 1. fióka 2009. szeptember 11. 10:56
    „Eddig se hittünk nekik meg a statisztikájuknak ezután sem fogunk,nem kell oltogatni mindenki látja mi folyik,ha nem meg látogasson el az ország bármely munkanélküli irodájába."de jó korán menjen"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zsolt: támogatjuk Szerbia európai integrációját

Magyarország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és e folyamatban különösen nagy… Tovább olvasom