Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ismét sokan jelentkeztek jogászképzésre

Az elmúlt évek folyamatos visszaesése után idén látványosan nőtt a jogász képzés népszerűsége. Ami viszont nem változott, hogy továbbra is a kifejezetten jó középiskolai teljesítményt nyújtó, magas előképzettségű fiatalok jelentkeznek a szakra. Sőt, sokan hajlandók fizetős képzésben is részt venni azért, hogy jogi diplomát szerezzenek - tudatta a felvi.hu.


A jogász képzés hosszú ideje a legnépszerűbb szakok közé tartozik. Igaz, a kétezres évek elején tapasztalt kiugró jelentkezési statisztikai mutatói - amikor évekig vezette a szakok toplistáját - már a múlté. A folyamatos jelentkezői létszámcsökkenés elsősorban a nappali osztatlan képzést (korábban: nappali alapképzést) érintette, az egyéb képzési formák és munkarendek (tagozatok) tekintetében a szak folyamatosan őrizte és őrzi kiemelkedő népszerűségét. Idén azonban több év után először nőtt, ráadásul az átlagot érdemben meghaladó mértékben (35,2%), a nappali képzést első helyen megjelölők száma a szakon. Ez 700 fős emelkedést jelent. Az összesített listán így 2009-ben a 6. leggyakoribb továbbtanulási célnak számít, a kevés, ám népszerű egységes, osztatlan képzéses szakok közül pedig a legkeresettebb.

A jelentkezők többsége az ELTE-t preferálja

A jogász szakra beadott jelentkezések esetében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dominanciája egyértelmű. A nappali munkarendes képzés jelentkezőinek 40 százaléka jelölte meg első helyen ezt az intézményt. A hazai jogászképzés másik három nagy intézménye - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem - megközelítőleg azonos (13-11 százalékos) arányban osztozik a jelentkezők tömegén. A fennmaradó négy intézmény esetében az első helyes jelentkezők aránya 10 százalék alatt marad. Az ELTE dominanciája egyébként az összes munkarendre beadott jelentkezések esetében is érvényes, ám fölénye ebben a tekintetben már nem ilyen mértékű. A három budapesti intézmény (ELTE-ÁJK, PPKE-JÁK, KRE-ÁJK) az összes jelentkező 58 százalékát vonzotta, ami jóval nagyobb arány, mint Budapest és tág agglomerációja összlakosságának aránya az országos népességen belül.

Kiegyenlített munkarendi arányok, sok a költségtérítéses jelentkező
A magyar oktatási rendszerben a jogász szak képzési formája kizárólag az egységes, osztatlan képzés. Munkarend szerinti megoszlásban a szakra beadott első helyes jelentkezések a nappali képzés felé mozdulnak el (a jelentkezések 57 százaléka) ám a levelező munkarend súlya is jelentősnek mondható, 43 százalékos arányával. A finanszírozás tekintetében kétharmados az első helyen államilag támogatott helyeket megcélzó jelentkezők aránya. Az egyéb szakokkal összevetésben vizsgálva viszonylag magas (egyharmados) költségtérítéses képzési arány fakadhat részben abból, hogy általános népszerűsége mellett a jogász szak a kevésbé költséges képzések közé tartozik, s e két tényező gyakrabban motiválja a felsőoktatásban máshol is (hallgatóként, vagy már diplomásként) érintett jelentkezőket a szak megcélzására.

Az idősebb korosztályban is népszerű

A jogászképzés sem különbözik a felsőoktatási szakok nagy többségétől a tekintetben, hogy túlnyomóan a frissen érettségizettek számára jelent képzési célt. E szempontból a szak a többi képzésen tapasztalt arányt produkálja: jelentkezőinek 35,6 százaléka végzett középiskolában idén vagy egy éve. A következő korcsoport - a 20-22 évesek - azonban már 10 százalékkal alulreprezentáltak a jogász szakra jelentkezők körében, összevetve az összjelentkezői adatokkal. Ezzel párhuzamosan az idősebb korosztályok esetében a jogászjelöltek körében rendre magasabb megoszlásokat kapunk. Már a levelező, illetve költségtérítéses jogászképzés átlagnál nagyobb népszerűsége is arra engedett következtetnünk, hogy a szakot megcélzók körét nem csak a felsőoktatásba legfrissebben belépő generáció uralja. Az életkori megoszlások mindezt megerősítik.

Magas előképzettségű jelentkezők

A jelentkezők középiskolai hátterét és nyelvismeretét elemezve azt találjuk, hogy a jogász szak választásához az átlagosnál magasabb előképzettségi mutatók társulnak. Ez nyilván összefügg a szak hagyományosan magas társadalmi presztízsével (hasonlóan pl. az orvosképzéshez), de szerepet játszhat benne az is (az előző körülménytől szintén nem függetlenül), hogy a képzés nagy népszerűségéből adódóan komoly verseny van a jelentkezők között, különösen a nevesebb intézményekben.

Az érettségit adó középiskola típusát tekintve a 70 százalékos gimnáziumi végzettség a többi szak 57 százalékos átlagához viszonyítva kifejezetten magas aránynak számít. Igaz, a top szakok közül több esetben hasonló arányokkal találkozhatunk.

felvi.hu

Olvasóink írták

 • 3. gjozsi88 2009. július 18. 19:57
  „Hülye lenne a gyerek vasesztergályos lenni, amikor neki ugyanannyiba kerül a szakmunkás vizsga, mint a jogász diploma,mindegy milyen eredménnyel és akár hány évig szerzi is meg az utóbbit!
  Mégis támogattuk az ingyenes diplomához jutásukat!
  Köszönjük Orbán Viktor!
  Köszönjük igaz magyarok!”
 • 2. Freddy01 2009. július 15. 17:52
  „Inkább egy becsületes vasesztergályos, mint tíz ügyvéd.....”
 • 1. kiko 2009. július 15. 14:24
  „Magyarország jogászállam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és 4 személyautó ütközött a 86-oson - súlyos sérült

Egy ember súlyosan, három pedig könnyebben megsérült, amikor kedd délután a 86-os számú főúton… Tovább olvasom