Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Ismét megközelíti a Földet egy aszteroida

Ismét közeledik a Földhöz egy aszteroida, amelynek átmérője 800 méter, és a számítások szerint 2008. június 21-én ér bolygónk közelébe. Bár az ütközés nem valószínű, az előrejelzéssel foglalkozó szakember szerint, ha bekövetkezik, már legfeljebb "csak a fejünket húzhatjuk be"...
"A Földre potenciálisan veszélyes" új aszteroidát észlelt a NASA április utolsó napjaiban: bár az első számítások alapján csupán 1:6000000 az esélye a találkozásnak - tehát igen valószínűtlen, hogy a 2006 HZ51 névvel jelölt objektum beleütközik a Földbe - a potenciálisan veszélyes égitestek listáján jelenleg ez a nagyjából 800 méter átmérőjű kisbolygó a legnagyobb.

A New Scientist cikke
A várható aszteroidák listája a NASA honlapján

A Föld akár már 2008. június 21-én találkozhat vele, ez a legkorábbi a sebtében kiszámolt 165 lehetséges ütközési dátum közül.

Az égitestekkel való ütközések előrejelzésére létrehozott B612 alapítvány elnöke, Dan Durda aszteroida kutató csillagász a The New Scientist című angol tudományos folyóirat kérdésére arról beszélt, hogy ilyen rövid idő alatt nem sok mindent lehet tenni a katasztrófa elkerülése érdekében: csak a hollywoodi filmstúdiókban léteznek olyan eltérítési technikák, amelyek nem igényelnek éveket, évtizedeket. Az élelmiszer tartalékoláson és a veszélyeztetett területek kiürítésén kívül nem marad más, mint a fejet behúzva várni a csapást.

A kétéves határidő statisztikai szempontból nézve kivételnek számít. A következő potenciális ütközési dátum a listán 2036, ekkorra várható az Apophis aszteroida. Az ütközésnek ez esetben 1:6000 az esélye, viszont sok idő áll rendelkezésre felkészülni rá.

Az újonnan felfedezett 2006 HZ51 aszteroida első, szükségszerűen pontatlan pályaszámításait csupán 24 órás megfigyelés alapján végezték, s néhány nap alatt lényegesen pontosabb előrejelzést lehet adni: az várhatóan gyakorlatilag nullára csökkenti az ütközés valószínűségét - mondta Dr. Clark R. Chapman kisbolygó kutató csillagász.

(Forrás: MTI, New Scientist)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

rabóczki balázs a sportkórház lakója

A budapesti Sportkórház lakója Rabóczki Balázs, az FC Sopron kapusa. A hálóőr alapos kivizsgáláson… Tovább olvasom