Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ismét megjelentek

a rókák Sopronban

Az elmúlt napokban ismét megjelentek a rókák Sopronban, főként az Erzsébet-kertben és környékén. Az állatorvos szerint a ragadozó könnyen megszokja az ember jelenlétét, és időről időre visszatér.
Az idei tél sem múlhat el úgy, hogy ne merészkedjen be egy-két róka Sopronba. A szakemberek feltételezik, ugyanazokról az állatokról van szó, amelyek évről évre rendszeresen felbukkannak. Azt mondják, az állat annyira megbarátkozott az emberrel, illetve a környezetével, hogy már nem fél. Szereti azokat a helyeket, ahol sok kuka található vagy például a parkokat. Az elmúlt napokban az Erzsébet-kertben láttak rókát. De nem ritkán a családi házas övezetekbe is bemerészkedik.
– Az elmúlt csaknem tíz évben nem találkoztunk veszett állattal, így feltételezhető, hogy a mostani rókák sem betegek. Tavaly egyébként huszonkét rókát küldtünk bevizsgálásra, nem voltak veszettek – mondta el lapunknak dr. Kertész Zoltán hatósági főállatorvos. – Nem árt ugyanakkor az óvatosság. Semmi esetre sem szabad megközelíteni az állatot, megsimogatni vagy hazavinni. A ragadozó a természetes környezetében elkerüli az embert, néhányuk pedig már alkalmazkodott a városi „életformához”. A rókával a legtöbb esetben a kutya kerül kapcsolatba, úgy, hogy az megmarja. Ez esetben is elvégeztetjük a szükséges vizsgálatokat, ezért is fontos az ebek évenkénti veszettség elleni oltása.
Akik rókát látnak, jelentsék be az esetet a jegyzőnek, a további lepésekről már ők döntenek. A mozgásterük viszont szűkös. Míg egy megvadult ebet minden további nélkül ki lehet lőni, addig lakott területen belül sem a rendőr, sem a vadász nem lőheti ki a rókát. A befogás lehet a hatásos módszer, hogy ismét az erdőbe kerüljön az állat. Kérdés persze, hogy két nap után nem tér-e ismét vissza a városba. Külterületen a vadászok feladata az állomány ritkítása. Vadásztársaságonként évente két–három egyedet kötelező elküldeni hatósági bevizsgálásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom