Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Ismét gyilkosság vádjával áll bíróság előtt apa és fia

B. Ferencet és fiát korábban előbb 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, majd megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a gyilkosság vádja alól.
Perújítás miatt  emberölés vádjával áll ismét bíróság előtt apa és fia a Debreceni  Törvényszéken: B. Ferencet és fiát korábban, egy férfi megölése  miatt előbb 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, majd megismételt  eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a  gyilkosság vádja alól.  

Az újszentmargitai idősebb és ifjabb B. Ferencet az  1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel  elkövetett emberöléssel gyanúsították, emiatt 5 év 8 hónapot  töltöttek előzetes letartóztatásban.  
Apa és fia a felmentő ítélet után kártalanításért beperelte az  államot, és 20, illetve 25 millió forintot kapott. Ez a  Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami  kártalanítás volt indokolatlan fogva tartás miatt.  

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2012 márciusában  perújítási nyomozást rendelt el, annak során új tanúk és szakértők  kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve a nyomozó  hatóság titkos adatszerzés útján is új információkhoz jutott.  

Ezek alapján a fellebbviteli főügyészség 2013 júliusában  perújítási indítványt nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblára, amely  szeptemberben elrendelte a perújítást és a Debreceni Törvényszéket  jelölte ki az eljárás lefolytatására.  

Fotók
A Debreceni Törvényszéken Lányi Csaba büntetőtanácsa kedden, az első tárgyalási napon az ügyben keletkezett iratokat, illetve a vádlottak korábbi vallomásait ismertette.

A két vádlott a keddi tárgyaláson nem tett vallomást és a kérdésekre sem válaszolt, korábban mindvégig tagadták a bűncselekmény elkövetését.
A bíróság délután azt a tanút hallgatta meg, akinek a bejelentése nyomán 2012-ben elindult a perújítási nyomozás. Az asszony (ifjabb B. volt élettársának anyja) elmondta: az unokájától hallotta, hogy apjáék követték el az újszentmargitai gyilkosságot 1999 márciusában.

(Az elkövetők csaknem másfél évtizeddel ezelőtt Újszentmargitán álmából felriasztva támadtak a sértettre, a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Az udvaron fekvő áldozatot másnap egy arra járó vette észre, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi lakóházáról egy háromezer forint értékű tetőantenna tűnt el.)

Időközben egy, a bűncselekményhez közeli szántóföldről előkerült egy antenna darab, amely a szakértő szerint 11-15 éve lehetett a földben, vagyis odakerülhetett a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, 1999-ben.

A vádlottak védői jogtalannak, törvénytelennek és megalapozatlannak nevezték a perújítási eljárást. Zeke László és Győrffy István írásban indítványozták, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, amelynek elrendelése - az ügyvédek álláspontja szerint - nem felelt meg a perújítási eljárás törvényi szabályozásának. A védők úgy ítélték meg, a vádlottak és védőik tudta nélkül alkalmazott titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatokat a bíróság nem veheti figyelembe az eljárásban.
Lányi Csaba bíró átvette a beadványt, de közölte: mivel a perújítást a Debreceni Ítélőtábla rendelte el, a törvényszéknek nincs módja ebben a kérdésben határozatot hozni.

A tárgyalás csütörtökön a kedden meghallgatott koronatanú unokája és más tanúk, illetve szakértők meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolidaritás: széleskörű összefogásra van szükség

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerint aki nem tesz meg mindent a kormányváltásért a jelenlegi… Tovább olvasom