Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Ismét együtt a régi fórumosok

– Nagy baj felé sodródik az ország, mozgósítanunk kell erőinket, ismerőseinket, kapcsolatainkat – összegezte a Nemzeti Fórum szombati győri szabadegyetemén elhangzottakat Lezsák Sándor, az Országgyqlés alelnöke.
A Bartók Béla mqvelődési központban rendezett eseményen a Magyar Demokrata Fórumból a párt politikai szerepvállalása miatt kilépett személyiségek vettek részt. Olyan is akadt, aki szerint „nem ő lépett ki az MDF-ből, hanem az MDF belőle”... A Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum Csengey Dénes Vándoregyetemének résztvevőit Medgyasszay László és Kara Ákos, a megyei közgyqlés alelnökei köszöntötték. Az „egykori szép idők”, a lakiteleki szellem felidézését Medgyasszay László kezdte. Elmondta, állatorvosi praxisa során került az MDF közelébe, és az egykori „nagy” elnökség – Csengey, Csurka, Csóri, Lezsák, Szabad György – „veszejtette el” a politikában. Sokáig mérsékeltnek tartotta magát, de a 2004. december 5-i népszavazás elleni kampány láttán „felment benne a pumpa”.
Babos Ágnes festőmqvész „női megérzésből” került egykoron a fórum soraiba. Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról címq versét illusztráló győri kiállításának megnyitására 1989-ben Lezsák Sándort kérte fel. Lezsák Sándor közbevetette: a megnyitón elhangzott beszélgetésüket nemrég szó szerint visszaolvasta a történeti hivataltól kikért aktákban. A jelentéstevő a szöveg alján kéri az 1460 forintos útiköltség megtérítését...
Dr. Bajtay András visszaemlékezésének fájó pontja volt, hogy minisztere 1991-ben nem fogadta el az egészségügy átalakítását célzó programot, melyet helyettes államtitkárként, szakmai konzultációkat követően, 128 gyakorló orvos egyheti összezárt munkája eredményeként tett le az asztalra. Lemondása után nyugdíjazásáig vezette a megyei ÁNTSZ-t, most a Magyarok Világszövetsége Győri Társaságában a magyarságtudat fejlesztésén, a határon túli magyarok anyagi segítésén dolgozik.
Dr. Magas László a nevezetes határnyitás, a Páneurópai Piknik körülményeire emlékezett, megjegyezve, hogy a sokféle mendemonda ellenére az akkori hatalom részéről egyedül Pozsgay Imrétől kaptak segítséget.
Nagy Alajos ötvenhatos emigráns arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban honfitársaink egy magyar megyényi területet vásároltak fel, és „birtokon belül” magyarul tanították gyermekeiket. Közülük ma sokan itthon vannak, vezető pozícióban, érdemes lenne megkeresni őket.
Lezsák Sándor bejelentette: május 12-én délelőtt 9 órakor Kiskunmajsán, az ’56-os emlékhelyen, a Csete György építette kápolnánál kezdődik a Nemzeti Fórum országos gyqlése. – Akik 1987–90 között vállalták a kockázatot, azokkal mi is le tudunk ülni őszinte szembenézésre – határolta be a kört, amelyet feltétlenül elvárnak. „Nagyon nagy baj felé sodródunk, mozgósítsuk ismerőseinket, kapcsolatainkat, tegyék félre vélt vagy valós sérelmeiket, mert ismét szükség van az összefogásra” – zárta a rendhagyó meghívást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld sánc, mely véd és összeköt: a körtöltés

Örök emlékmű a körtöltés: miközben „a" Víz, az 1879-es áradat pusztítását idézi, 1880 óta védi… Tovább olvasom