Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Ismét az EB előtt a meghurcolt magyar turisták ügye

Ismételten az Európai Bizottság belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosához fordult Herczog Edit (MSZP), az Európai Parlament szocialista frakciójának képviselője azoknak a magyar turistáknak az ügyében, akiket néhány hete Pozsonyban törvénytelen idegenvezetés címén rövid időre őrizetbe vettek, s eljárást indítottak ellenük.
A magyar EP-képviselő az MSZP európai parlamenti delegációjának pénteki tájékoztatása szerint elítélte, hogy a szlovák hatóságok nem szüntetik meg az eljárást a magyar turisták ellen, és kérte Charlie McCreevy biztost, hogy „tájékoztató jelleggel haladéktalanul továbbítsa a szlovák kormánynak" a képviselőnő által május 24-én a biztosnak feltett kérdést és az arra adott választ.

Herczog Edit sürgősségi írásbeli kérdésére adott június 23-i válaszában McCreevy jelezte, hogy a magyar turistákat ért intézkedések alapvetően sértik az európai jogot, ha nem bizonyítható, hogy jogos és indokolt megkülönböztetésről van szó. A biztos közölte, ezt megvizsgálandó az Európai Bizottság közvetlen kapcsolatba lép a szlovák hatóságokkal.

A magyar képviselő a tájékoztatás szerint azért tartja fontosnak az Európai Bizottságot bevonni az ügy kivizsgálásába, „mert az nem csupán a magyar–szlovák diplomáciai kapcsolatokat érinti, hanem az EU tagállamai között érvényben lévő, az uniós jog által minden állampolgárnak biztosított alapvető szabadságjogokat is".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi sétán Risztov Évával

Egy széles karimájú, fekete kalapot vásárolt Risztov Éva, amikor elkísértük szegedi sétáján: egykori… Tovább olvasom