Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Ismét a költségvetés hitel(esség)én vitatkoztak

Folytatás az 1. oldalról.

Molnár Csaba vezérszónok, a szocialista frakció vezetője kijelentette: ismét túldramatizálják a helyzetet, amikor csaknem 900 milliós hitellel számolnak. Példaként felhozta, hogy decemberben még 1,6 milliárd forintos mínuszról beszélt a jobboldali megyevezetés, s két hónap alatt ez az összeg a felére csökkent. Ironikusan megjegyezte, ha nem március 2-án, hanem mondjuk áprilisban szavaznának a költségvetésről, akkor az is lehet, a hiány már el is tűnik…
Szakács Imre fideszes jobboldali elnök számokat sorolt, míg 2003-ban a személyi jövedelemadóból 660 millió forint folyt be, addig 2007-ben már csak 355. Hasonlóképpen rosszabbak a mutatók a lakosságszám alapján járó összegeknél: a négy évvel ezelőtti 311 millió forint helyett most 48 millió jut az önkormányzatnak. Horváth Ferenc szocialista képviselő erre azt válaszolta, a költségvetés összege valamiért évek óta nő: valaha volt 10 milliárd forint, most 18 milliárd körül tart. Ha elvonások vannak csak, akkor miből a növekedés? Riposztként erre többen a fizetések alakulását hozták fel példaként.
De a vita központi eleme mégiscsak az volt, hogy az 1,6 milliárd forint miként csökkent a felére két hónap alatt. A megyei vezetés nevében az elnök tisztázta: tavaly év vége óta az intézményvezetőkkel közösen faragták le a kiadásokat. Mint mondta, kicsit sem volt öröm megszűnő állásokról dönteni (első körben 85-ről), a kiadásokat csökkenteni, de megtették, ezért tartanak most 878 milliónál. Tavaly év végén ráadásul nem tudhattak az áremelkedésekről (gáz, villany stb.) – tette még hozzá. Erre megint volt viszontválasz a baloldalról: ezeknek a pluszkiadásoknak nemhogy csökkenteni, inkább növelni kellett volna a hiányt… Az ellentmondást dr. Kovács Béla főjegyző próbálta feloldani, amikor elmondta, nem tettek mást tavaly év végén, mint a költségvetési törvény alapján kiszámolták a lehetséges hiányt. Látva a végeredményt aztán, a megyei vezetés tárgyalásokat kezdett a csökkentésről – de erről már beszélt az elnök.
A hab a tortán az volt, hogy a szocialisták szóvá tették, a közgyűlési anyagot ki egy, ki pedig két nappal az ülés előtt kapta meg, így alig maradt idejük az elolvasására. A jobboldal ebből nem akart politikai vitát gerjeszteni, ezért arra kérte a baloldali képviselőket, írják össze, ki kapta meg a feladás után csak napokkal az anyagot, s ők utánanéznek a postánál az okoknak.
A költségvetést várhatóan március 2-án fogadja el képviselő-testület, akkor már nem vitázhatnak a politikusok, legfeljebb a február 20-ig benyújtható módosító javaslatokról dönthetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom