Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Iskolai lövöldözés után sikeres túszmentés Kőbányán - fotók a gyakorlatról

Túszmentési gyakorlatot tartott a Terrorelhárítási Központ (TEK) Budapest X. kerületében, az Újhegyi úton, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Oktatási Központjában hétfő kora délután.
A gyakorlaton egy iskolai lövöldözést követő túszmentést szimuláltak kommandósok, rendőrök, mentők és tűzoltók - közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója újságírókkal.

Hajdu János az oktatási intézmény épületének földszintjén, ahol a szimuláció szerint éppen sebesült embereket láttak el a mentősök, elmondta, hogy több százan vettek részt a gyakorlatban, amely a tájékoztatója időpontjában is tartott. A szimuláció szerint egy ember körülbelül húsz túszt ejtett az intézmény második emeletén.

Kérdésre válaszolva közölte, az értékelés rendkívül egyszerű; ha egyetlen egy túszt is életben ki tudnak hozni, akkor azt a gyakorlatot sikeresnek tekintik, bár a cél természetesen az, hogy minél többet kimentsenek.

A gyakorlatot a "válságkezelő pontból" figyelemmel kísérte az FBI budapesti képviselője is - jegyezte meg Hajdu János.

Az MTI felvételei.

A gyakorlat részleteiről a TEK kiképzési főosztályának egyik, csuklyát viselő munkatársa elmondta, a szimuláció szerint egy testvérpár kezdett el lövöldözni az iskolában, mert az osztályfőnökük, az igazgatójuk és diáktársaik lelövésével akarták megtorolni kirúgásukat. A testvérpár egyik tagját még a földszinten meglőtték, a másik a második emeletre menekült, és túszokkal együtt elzárkózott.

Grégoire Monroche, a francia követség attaséja szerint a résztvevők "magas szinten" oldották meg a feladatot.

Közölte, a TEK-kel folytatott együttműködés jegyében a jövő évben a francia speciális egységekkel közös gyakorlatot kívánnak végrehajtani.
A TEK korábbi közlése szerint a gyakorlat célja az volt, hogy a műveleti egységek valós környezetben, az éles szituációhoz hasonló helyzetben mérjék le tudásukat, teszteljék taktikai felkészültségüket egy esetleges iskolai lövöldözés felszámolása kapcsán. A gyakorlaton több ország megfigyelői is részt vesznek, segítenek a gyakorlat kiértékelésében, a tapasztalatok leszűrésében.

A rendőrség a gyakorlat ideje alatt a környező utcákat lezárta, a gyakorlatnak helyet adó iskola körül több mentő- és tűzoltóautó is felsorakozott. A tájékoztató közben lehetett látni, amint a mentők "sérülteket" látnak el, és azt, hogy fegyveres kommandósok biztosítják a helyszínt.

A gyakorlatról készült kisfilmet közzétették a www.tek.gov.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a havazásban 6-oson és az M6-oson is

Két autó összeütközött a 6-os úton Csámpa és Dunaszentgyörgy között, a helyszínelés teljes útzár mellett zajlik. Az M6-os autópályán szintén karambol miatt lassú a haladás. Tovább olvasom