Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Iskolaérett lett a Győri Könyvszalon

Huszonötezren látogattak el a hétvégén a hatodszor megrendezett könyvszalon sátrába.
"Csúcsidőben" megfordulni is alig lehetett a fűtött sátorban, aki pedig a közönségtalálkozókra érkező szerzőkkel akart dedikáltatni, annak bizony sokat kellett várnia a sorára. Érdemes volt, hiszen a szerzők igyekeztek személyessé varázsolni a néhány perces találkozást.
– Mindig törekszem rá, hogy ne mindenkinek ugyanazt írjam, hogy megjegyezzem a neveket, s ha legközelebb találkozunk, ismerősként köszönthessük egymást, hiszen ettől lesz különleges a találkozás. Volt is emiatt nem egy vitám Bereményi Gézával, aki minden közös dedikáláskor rám hagyta ezt a „munkát", majd elegánsan odabiggyesztette: „...és Bereményi Géza..." – mesélte nevetve Cseh Tamás, aki rendhagyó módon András fiával közösen dedikálta indián mondákat tartalmazó közös könyvüket.

Régiós programmá vált

A könyvbemutatók és a hatalmas választék nemcsak a győrieket vonzotta, Tóth Nándorné főszervező szerint Bábolnáról, Tatabányáról, Veszprémből is érkeztek látogatók, ami azt jelenti, hogy a könyvszalon régiós eseménnyé nőtte ki magát, s mivel idén is hozta az egyenletes, magas színvonalat, elmondhatjuk: „iskolaérett" lett. Mi több, már „másolják" is.

A tömegben ott voltak a több éve, de lényegesen kisebb sikerrel működő debreceni könyvszalon szervezői is, hogy ellessék a siker receptjét és a kulisszatitkokat...

Bár a könyvsátor még alig zárta be kapuit – a hatórás zárás ellenére esténként hétre sikerült csak kitessékelni az utolsó látogatókat –, a szervezők már a jövő évi programon gondolkodnak. Igaz, először az idei „hibalistát" kell összeállítani.

Harc az idővel

– Szeretnénk tudni, jövőre mit kell jobban, mit kell másképp tennünk, bár sokszor a közönség igényei miatt kényszerülünk kompromisszumokra. Többször éreztük például, hogy kevés a könyvbemutatókra szánt fél óra, s ezt talán néhány vendégünk is tiszteletlenségnek vette, de nagyon komoly dilemmát okozott, kit hagyjunk ki, kire ne szánjunk időt a szerzők közül. Végül a sokszínűség mellett döntöttünk, s amellett, hogy minél több alkotónak adunk lehetőséget a bemutatkozásra – avatott be a kulisszatitkokba Tóth Nándorné.

A Kisalföld által megkérdezett alkotók egybehangzó véleménye szerint pezsdítő és szükséges a Győri Könyvszalon. Kornis Mihály, a rendezvény visszatérő vendége szerint „sehol nincs ilyen nyílt éhség a kultúrára és hálás közönség, mint Győrben". Az egyetértés – ebben legalábbis – nagy, s bár az elmúlt hetek politikai eseményei az értelmiséget is megosztották, a könyvsátorba ebből semmi sem „szivárgott be".

A barátság fontosabb a politikánál

Nagy Bandó András a tőle megszokott bölcsességgel beszélt a helyzetről:
– Hamarosan indul egy beszélgetős estem Pécsen Sándor Györggyel; őt a jobboldalhoz, engem a „szoclibekhez" soroltak be évekkel ezelőtt. A közös estünkkel szeretnénk megmutatni, hogy a politikai nézeteink mellett hordozunk magunkban egy sokkal színesebb ént is, s bár kétfelé tartunk, kétféleképpen gondolkodunk, a munka, beszélgetés, a barátság sokkal fontosabb annál, hogy emiatt marjuk a másikat. Ehhez túl rövid az élet. Ahhoz viszont éppen elég, hogy megtaláljuk egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE-GySEV: oda a veretlenség

Tovább olvasom