Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Iskolaátszervezésekről

az ombudsman szemével

Folytatás az 1. oldalról.

– Budapesten a teljes szakképzési hálózat átalakul és ebben a városban a szakoktatás minden formája jelen van, emiatt szinte minden intézmény érintett valamilyen módon – mondta Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman. – Az átalakítási hullám azonban nem kíméli az általános iskolákat sem, a kistelepülések pedig ebben a kérdésben érintettek.
Az ombudsman elmondta, kevesek számára ismert, hogy a szülőknek, a tanároknak és a diákoknak joguk van véleményt nyilvánítani az őket érintő kérdésben. Elvileg meg kell őket kérdezni az átalakítás előtt. – A vélemény kikérése elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben érvényes döntés szülessen – folytatta Aáry-Tamás Lajos. – Amennyiben a döntéshozók nem szerzik be a diákönkormányzat, a nevelőtestület és a szülői közösség véleményét, akkor a későbbiekben megtámadott önkormányzati döntés akár semmis is lehet. A helyi közoktatás ugyanis közügy. Ha én lennék döntéshozói pozícióban, minden tizennyolc éven felülit megkérdeznék. Járdaépítéskor, csatornakorszerqsítéskor is kikérik a lakosság véleményét, ebben a kérdésben is célszerq lenne tájékozódni az igényekről.
Abban az esetben, ha még nem született végleges döntés az átszervezés valamely formájáról, az érdekérvényesítés minden eszközét be lehet vetni. – Az érintetteknek – akiknek a jogai sérülnek – ajánlani szoktam, hogy levélben, e-mailben, személyesen vagy akár fáklyás menettel keressék fel a jövőbeni döntés felelőseit. A már megszületett döntést viszont meg kell vizsgálni. Fontos tudni, hogy jogszerqen született-e. Ha nem – például nem kérdezték meg az érintetteket –, akkor még lehet ellene tenni. Néhány ciklussal ezelőtt sok jogszerqtlen döntés született. Elfelejtkeztek például arról, hogy év közben nem lehet átalakítani az intézményt. Az is előfordult, hogy nem győződtek meg arról, hogy a változás a szülőkre aránytalanul nagy terhet ró. Komoly eljárási hibákat mára nem követ el a fenntartó, inkább apróbb mulasztások történnek.
Az általános iskolai beíratások ideje is megkezdődött. Gyakorinak mondható, hogy a szülők nem ismerik a feltételeket. Nincsenek tisztában a körzethatárokkal, azzal, hogy hova írathatják be a gyereket. Azt sem mindig tudják, hogy az intézmény mikor utasíthatja el a gyereket. Sok helyen élő probléma az is, hogy „felvételit” szerveznek a beiratkozni kívánók között. – Kaptam olyan panaszt, hogy a hatéves gyerektől megkérdezték, tud-e írni-olvasni. Mikor kiderült, hogy nem, azt tanácsolták, hogy menjen más iskolába. Kivizsgáltuk a panaszt, és világossá vált, hogy valóban „felvételiztettek”. Ekkor ajánlás készült, hogy a továbbiakban ne szervezzenek ilyent, mert tilos. „Fq alatt” a gyerekek szelekciója még mindig megtörténik néhány iskolában, de talán nem ilyen látványosan.
Már tart a középiskolai felvételik időszaka is, a központi felvételit a közelmúltban írták meg. Gyakori probléma, hogy a tanuló nem ismeri a fellebbezési lehetőségeit, hogy hova, mennyi idő alatt, milyen indokkal lehet fellebbezni a döntés ellen. Az egyetemi-főiskolai felvételikkel kapcsolatban egyelőre nincs panasz, mert még csak most zárult le a jelentkezési határidő. A nagyüzem itt két-három hét múlva kezdődik, amikor kiderül, hogy nem jól töltötték ki a jelentkezési lapokat. Négy évvel ezelőtti – ombudsmani ajánlásra – bevezették, hogy a megjelölt intézmények sorrendjén a diák később változtathasson. A visszajelzések alapján ez nagy könnyebbséget jelent a felvételi során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom