Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Isadora Duncantől a hip-hopig

Csütörtökön este hét órakor a Petőfi Sándor művelődési házban a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei és vendégei ötvenperces műsorukban felvillantják az elmúlt század meghatározó táncpillanatait Isadora Duncantől a hip-hopig.
A műsort Lőrinc Katalin, a tánc tagozat oktatásvezetője szerkesztette és rendezte, így tőle kértünk ajánlót, hogy miért is érdemes megnézni az előadást.
A válogatás a XX. század táncművészetének lényegi vonulatait mutatja be a legfontosabb stílusirányzatokon keresztül. A vállalkozást akár vakmerőnek is tekinthetnénk, hiszen néhány évvel a század elmúltával nehéz eldönteni, hogy mi lesz az, amit a tánctörténet meghatározónak tart majd. Azt már te is tudod, hogy a tánc az emberiség egyik legnagyobb találmánya, hiszen az emberi gesztusokból és mozdulatokból építkezik. Magadon is megfigyelheted, hogy mielőtt gondolataidat szóba öntenéd, előtte már gesztikulálsz és testeddel fejezed ki érzéseidet. A XX. század megpróbálta leporolni a klasszikus balettról szóló elképzeléseinket és egy egészen más irányból, az „ asszonytornák ” világából fedezte fel újra az emberi testet. Az egyik legnagyobb képviselője a francia gyógytornász, Dalcroze volt. De említhetnénk Martha Graham nevét is, aki egy általa kifejlesztett légzéstechnikára építette fel a mozdulatot, melyet a test tudatalatti mozgásai irányítottak.
– A század végére megbékültek egymással a műfajok, ezért is fejezzük be műsorunkat egy olyan hip-hop tánccal, melybe az összes táncost bevonják a műfaj egyik legtehetségesebb győri művelői, a Baraskó testvérek. Első hallásra ez talán merésznek hat, de nemrég járt Magyarországon Maurice Béjart, aki koreográfiájába egy breaktáncos fiút is beépített, ezzel szimbolizálva, hogy az utca tánca igenis felemelhető a színpadra. Míg a XVII. században csak a Napkirály udvarában lehetett művelni a táncot, ami nagyon is távol állt az utca népének táncától, addig mára átíródtak a szabályok.
Kedvcsinálónak néhány műsorszámot ajánlunk, ami egész biztos kedvedre való lesz. Fekete Miklós a Moulin Rouge című film zenéjére készített táncot, de láthatsz Martha Graham-produkciót, neoklasszikus balettet és kortárs kontakt táncot is.
Az est kommentátora Ihász Anna lesz, aki szóban is felvázolja a látottakat, Eiffert János fotóművész segítségével állóképekben is demonstrálják a mozgást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a nyertesek!

Lezárult a Kisalföld Online és a Győri Rendezvény- és Fesztiválszervező Iroda közös játéka. A 2-2… Tovább olvasom