Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Irsai után zefír és cserszegi

Szüretre értek a korai borszőlőfajták a pannonhalma-sokorói történelmi borvidéken. Az irsai olivér szedése befejeződött, már szüretelik a zefírt és a cserszegi fűszerest.
Az aszály és a júliusi, augusztusi forróság hetekkel előbbre hozta a szőlők érését. Ahogy tavaly, augusztus második felében az idén is megkezdődött a borszőlők szüretelése.
A legkorábbi borszőlőfajta mustjának cukorfoka 16–17 százalék között volt. Az átlagosnál kevesebb a bogyók létartalma, a hosszan tartó szárazság következtében várhatóan a későbbi érésű fajták létartalma is 70 százalék alatt marad. Nagy átlagban a történelmi borvidéken egy hektárról 60–80 mázsa szőlő betakarítására lehet számítani.

Vigyázni a savakra

Újbor készül: Az écsi Vaszari László pincészetében javában tart a zefír szőlő feldolgozása.
Sok gazda még szívesen érlelné, cukrosítaná a szőlőt, mégis a legjobb szándékkal azt lehet tanácsolni nekik, hogy valamennyi körülményt figyelembe véve nem célszerű várni – mondta a Kisalföldnek Lengyel István ismert szőlő- és bortermelő, a nyúli hegyközségi bíró. Bármilyen fontos a szőlő cukorfoka, a savtartalomra is figyelemmel kell lenni. A nagy meleg elégeti a savat. Különösen fontos az előbbiekre tekintettel lenni azoknak, akik a reduktív szőlőfeldolgozást választják.

A must kóracél tartályokban, levegőtől elzárt módon való érlelése esetén különösen fontos a megfelelő savtartalom. Így lehet megőrizni a lehető legjobban a borban a gyümölcs ízét és zamatát. Valamelyest késleltetik a szüretet, akik a hagyományos hordós mustérlelést folytatják majd. Ez esetben nagyobb szerepe van a must cukorfokának, igaz, a savtartalom abban az esetben sem mellékes.

Sopronban is javában tart

Sopronban minden eddiginél korábban kezdődött a szüret. Mint erről a Kisalföld is beszámolt, az első fürtökkel telt traktor augusztus 11-én gördült be a Vinex Kft. feldolgozójába. A fajta érésének megfelelően először az irsai olivér préselését kezdték meg. A zenit szüreteléséhez augusztus 20-án láttak hozzá a gazdák. A történelmi borvidék meghatározó fajtájának, a kékfrankosnak a szedése várhatóan szeptember közepén kezdődik, éppúgy, mint a zöld veltelinié. A többi fajta szüretelésének legoptimálisabb időpontját is egyeztették a szakemberek a termelőkkel.

Emelkedő szőlőárak

A borszőlők, a fehér és piros ára is az idén egyaránt emelkedett. A fehér szőlőé 20–25 százalékkal, a piros szőlőé fele ilyen arányban. A pannonhalma-sokorói borvidéken az olaszrizling szőlő kilóját ötven-hatvan, a szilvánit ötven, a tramini, szürkebarát, chardonnay fajtákat kilónként hatvan forintért lehet vásárolni. A piros szőlők kilója várhatóan hatvan-hetven forintba kerül majd.
A Soproni Történelmi Borvidék Hegyközségi Tanácsa által javasolt védőárak (kilogramm/forint) szerint a zöld veltelini, a korai piros veltelini, a piros veltelini, a leányka, a rizlingszilváni és a tramini – 15,1 cukorfoktól – bruttó 50,40 forint. A chardonnay, a sauvignon blanc és a tramini ára pedig 17,1 cukorfoktól 67,20 forint.

Kapcsolódó cikkek >>

A legjobb soproni borok (2003-08-21) >>
Kiemelkedő évjárat az idei (2002-10-14) >>
Szüretre készülnek Burgenlandban is (2003-08-17) >>
A szőlő és a bor ünnepén (2002-09-08) >>
Palackba kerül a bencések bora (2003-06-19) >>
Sikeres borverseny (2002-05-20) >>
Újabb soproni top bor (2003-06-23) >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futótűzszerűen terjed a SoBig féregvírus

Új számítógépes vírus, a SoBig nehezíti meg több napja az internetezők életét szerte a világon.… Tovább olvasom