Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Irodalom Aischwitz után

A 2002. évi irodalmi Nobel-díjat Kertész Imrének ítélte a Svéd Királyi Akadémia csütörtökön.

Nobel-díj átadása: December 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján
A Kossuth-, József Attila- és Her der-díjas író, műfordító az első a ma gyar irodalomban, akit Nobel-díjjal tüntetett ki a 216 éves múltra vissza tekintő testület. A díjat – a hagyományoknak meg felelően – Alfred Nobel halálának év fordulóján, december 10-én adják át. A díjjal ez évben 10 millió svéd koro nának (mintegy 1 millió USA-dollár nak) megfelelő összeg jár.

A királyi akadémia az indoklásban kiemelte 1975-ben megjelent első re gényét, a Sorstalanságot, amelynek fő hőse egy kamasz fiú, akit a náci halál tábor szörnyű tapasztalatai érleltek felnőtté. A zsidó származású Kertész Imre 1929. november 9-én született Buda pesten. 14 éves korában Auschwitzba deportálták, majd Buchenwaldba vit ték, ahonnan 1945-ben szabadult ki. Kertész Imre 1948-ban érettségizett Budapesten, s az évtől a budapesti Vi lágosság című lapnál dolgozott, de 1951-ben, amikor a lap párthű lett, felmondtak neki.

Ezután két évig katona volt; 1953 óta szabadfoglalkozású íróként tevé kenykedik, és műfordítóként német nyelvű szerzők – Freud, Hofmannstahl, Nietzsche, Roth, Schnitzler, Wittgen- stein – műveit ülteti át magyar nyelvre. Önéletrajzi ihletésű regénye, a Sors talanság többévi várakozás után jelen hetett meg, kiadását először visszauta sították. A később a kortárs európai iroda lom alapművévé váló holokausztre gényt a megjelenésekor teljes csend fogadta Magyarországon. Erről maga Kertész Imre számolt be 1988-ban, A kudarc című regényében. Későbbi műveiben a kelet-európai történelem és társadalom csapdáiba szorított, a kiszolgáltatott és tragikus sorsra ítélt egyén elemzését adta. Írásainak fő témái: a XX. század szörnyűségei, a gyűlölködés, a népir tás, az emberi lelkekben élő emberte lenség. – Ha egy új regényre gondolok, mindig Auschwitzra gondolok – idéz te az írót honlapján a Svéd Királyi Akadémia. Műveit több mint egy tucat nyelvre lefordították.

Kapcsolodó anyag >>
Irodalomból jeles
Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel - díjat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri könyvünnep gazdag kínálattal

A colmari ötletből a folyók városában is siker kerekedett: az október 25-én kezdődő II. győri… Tovább olvasom