Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Iratcsomag külföldön munkát vállalóknak

Sok cég előnyben részesíti azt, ha a munkavállaló európai dokumentumokkal rendelkezik.
Aki egy jó munkahelyet, állást szeretne belföldön vagy külföldön, nem árt, ha tudja, hogy a cégek előnyben részesítik az európai dokumentumokkal rendelkezőket.

Nyugat-Európa a fiatalok számára vonzó úti cél. Sokan szívesen mennének a határokon túlra tanulni, gyakornokoskodni, dolgozni. Saját esélyeit növeli az, aki az Európában egységes Europass-dokumentumokkal rendelkezik. Az  iratcsomag öt részből áll: önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevélmelléklet, bizonyítványkiegészítő, mobilitási igazolvány.

Az iratok ma már könnyedén elérhetők mindenki számára. Ennek ellenére röpke közvélemény-kutatásunk azt derítette ki, hogy a megkérdezett közel ötven győri fiatal – középiskolások, főiskolások és egyetemisták – egyike sem hallott még az Europass-csomagról. A győri egyetemen egyetlen dokumentum – az oklevélmelléklet - kivételével szintén nem hallottak még az Europass-rendszerről.
Az idén végző tanulók már összeállíthatják saját csomagjaikat.

Az Európai Unió Tanácsa decemberben fogadta el a keretrendszert, mely január 1-jétől hatályba is lépett.

Szakképző iskolások, főiskolások, egyetemisták  Európában egységes bizonyítványrendszerrel  igazolhatják Nyugat-Európa országaiban elméleti tanulmányaikat, gyakorlati képzettségeiket, gyakorlati
helyeiket.

A 25 uniós tagállamban, illetve Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben ismerik és elismerik. 
Az önéletrajz és a nyelvi útlevél egységes formátumú adatlapja letölthető az internetről (www.europass.hu). Az oklevélmellékletet a felsőoktatási intézmények a 2005/2006-os tanévtől kezdve már automatikusan adják a diplomához (idén is igényelhető magyarul és angol nyelven is). Az oklevélmelléklet a szemeszterek során tanult tárgyakról, azok tartalmáról és a kreditpontok számáról informál. A bizonyítványkiegészítő a szakképzettség igazolásáról szóló dokumentum, mely a jövőben szintén automatikusan jár a végzetteknek. A mobilitási igazolvány a külföldi tanulmányutakat, szakmai gyakorlatokat rögzíti.
 
A Mosonmagyaróváron tanuló Lévai Gabriellának a dokumentumcsomag egy darabja már a birtokában van. A lány az agrártudományi egyetem ötödéves, gazdasági agrármérnök szakos hallgatója. Novembertől februárig egy tizennégy hetes szakmai gyakorlatot töltött Burgenlandban az elnyert ösztöndíjnak köszönhetően. Mobilitási igazolványát Budapesten kapta kézhez és Ausztriában töltötték ki. Ez az igazolvány
Európa-szerte garanciát jelent; szaktudását, hozzáértését és jártasságát bizonyítja a gyakorlati munkában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érzékenység, főleg szociálisan

Lapunk és a szlovák Új Szó által közösen rendezett szépségverseny döntőjének a Csorna melletti… Tovább olvasom