Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Iránytűt, szolgálóleányt kap a közigazgatás

Győr–Moson-Sopron - Ünnepükön is a szakmaiságot helyezték főszerepbe a köztisztviselők. A szaktárca államtitkárának előadását hallgatták meg, aki a hatósági eljárások törvénymódosítása kapcsán elmondta: iránytűt és egyben szolgálóleányt is kap a közigazgatás.

– A sok-sok probléma ellenére emberséggel fordulnak a segítségkérők felé. Odaadásuk és koncentrálásuk segíti mindennapjainkat, pedig nem könnyű eligazodniuk a változó jogszabály közt – ezekkel a szavakkal köszöntötte tegnap a győri városháza dísztermében Borkai Zsolt polgármester a megyei köztisztviselői nap ünnepeltjeit, a megye önkormányzatainak és területi államigazgatási szerveinek tisztségviselői, köztisztviselőit. Könnyű napokat kívánt nekik az elkövetkezőkre, mert ez azt jelentené szerinte, az ország helyzete rendeződik. Dr. Németh Éva a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője arról beszélt, hogy ezt az ünnepnapjukat is a szakmaiságra használják, hiszen október elsejéig kevés idő alatt sokmindent kell megtenniük. Ezzel a határidővel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvénymódosítás és az ezzel összefüggő jogszabályok módosításának bevezetésére utalt.

A szakmai berkekben ˝új Ket törvénynek˝ és ˝Ket salátának˝ becézett törvénymódosításról és végrehajtási utasításairól Papp Imre, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közjogi szakállamtitkára beszélt. Elmondta: annyi változást hoz, hogy szinte új törvénynek tekinthető. Tájékoztatása szerint az engedélyközpontúság helyett a bejelentés-központúságot helyezi főszerepbe és emiatt inkább az ellenőrzésekre koncentrál.

– Minél gyorsabb ügyintézés az ügyfelek elvárása, de lehet-e az eljárás a szakmaiságát megőrizve gyorsabb? Viszont közigazgatásunk versenyképessége tényleg lemaradt a nagyberuházások szempontjából. A sokáig hangsúlyozott elektronikus ügyintézés pedig zsákutcába került, mert az elektronikus aláírás nem terjedt el. Az elektronikus kapcsolattartás a fontos az ügyintézés gyorsítása érdekében, főként a hatóságok egymást közti kommunikációjában – szögezte le a szakállamtitkár és elrettentő példaként megemlítette, hogy egy üres raktárhoz több mint húszféle szakhatóság engedélyt kellett beszerezni, de ígéri, hogy ezt például lecsökkenti a hamarosan hatályba lépő jogszabálymódosítás.


Kiváló köztisztviselők

A ˝Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Kiváló Köztisztviselője˝ kitüntető címben részesült Huszárné Takács Noémi, a Szociális és Gyámhivatal Zalaegerszegi Kirendeltségének főtanácsosa, dr. Garamvölgyi Krisztina tanácsos, Kovácsné Csenár Edina, a Szombathelyi Kirendeltség főtanácsosa, Sós Katalin Andrea, a Zalaegerszegi Kirendeltség vezető-főtanácsosa.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2009. június 27. 22:49
    „Még mielőtt valaki egy szót is elhisz ebből a maszlagból: állandóan csak bonyolódik mindenfajta ügyintézés, teljesen formális szakhatósági állásfoglalásokat kell beszerezni - ez pedig az elmúlt egy év termése, amikor már sz..ban volt az ország, meg évek óta ment a duma a közigazgatás egyszerűsítéséről.
    A jogszabályoknak keretjellegűeknek kéne lenniük, és az adott köztisztviselőnek (aki az adott szakterülethez ért) kéne eldöntenie, hogy kell valamit megépíteni vagy üzemeltetni, hogy az közegészségügyi, tűzvédelmi, munkavédelmi stb. szempontból biztonságos legyen. Ha nem ért egyet az ügyfél, akkor fellebbezzen, erre való a másodfok. Ott pedig tilos legyen megsemmisíteni a határozatot és újra az elsőfok elé utalni, hanem vagy jóváhagyni az első fok döntését vagy helyette más döntést hozni.

    Ehhez persze ki kéne söpörni azokat, akik semmiféle döntésükért nem merik vállalni a felelősséget és mindig azt keresik, melyik paragrafus mögé bújhatnak, vagy folyton felsőbb szervek állásfoglalására várnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás Győrben - de mi lesz a hétvégén?

Győr - A péntek délutáni kiadós vihar után késő délután a viharfelhők már elkerülték Győrt és… Tovább olvasom